Лукойл не е решил дали ще продава рафинериите си в Европа

Компанията е изправена пред сериозни предизвикателства в Източна Европа

Лукойл не е решил дали ще продава рафинериите си в Европа

Лукойл все още не е взел окончателно решение относно продажбата на рафинерии в Европа, сега те са печеливши, заяви първият вицепрезидент на компанията Владимир Некрасов, цитиран от ТАСС.

„Сега е трудно да говорим, защото окончателно решение все още не е взето. Към днешна дата заводите са високорентабилни и поддържат добри маржове. И днес те са от полза. Година назад те бяха силно нерентабилни. Този бизнес е сложен, затова в компанията не е взето решение“ – каза той.

Некрасов припомни, че ръководителят на Лукойл Вагит Алекперов заяви, че въпросът за евентуалната продажба ще бъде взет под внимание.

"В момента, рафинериите в Европа са силно печеливши. Президентът на компанията каза, че ще се занимае с въпроса и той ще бъде добре разгледан - добави Некрасов.

Некрасов каза също, че компанията продължава да води преговори за покупката на мрежа бензиностанции в Холандия и Белгия. "Преговорите вървят бавно, но се водят. Нас цената ни устройва, но тях не“ – каза той.

През юни Алекперов каза, че натискът, който в момента оказват власите на няколко европейски страни върху активите на Лукойл, могат да принудят петролната компания да се откаже от тях в средносрочен план.

Той заяви, че компанията е изправена пред редица сериозни предизвикателства, особено в Източна Европа. По-специално, Алекперов спомена, продължаващите повече от една година спорове в Румъния. Според него, проблемните активи, могат да бъдат продавани изцяло или частично.

Припомняме, че Лукойл през 2013 г. продаде рафинерията си в Одеса, а през август 2014 – бензиностанциите си в Украйна. През 2015 г. Лукойл продаде активите си в Естония, през 2016 г. - в Литва и Латвия.

Коментари: 0