11 любопитни факта за Северна Корея

Често за страната се разпространяват слухове и легенди

11 любопитни факта за Северна Корея
6038 ~ 2 мин. четене
Северна Корея е един от последните тоталитарни режими в света, затова за страната често се появяват слухове и спекулации. Трудно е много от тези неща да бъдат потвърдени или опровергани, но има и факти, които звучат невероятно. Потребителите на интернет страницата Quora, в която получаваш отговор на зададен въпрос, споделят любимите си факти за Северна Кория, които варират от закачливи моменти от биографията на Ким Чен Ун до това на какви инструменти биват задължавани да свирят учителите, пише БГНЕС. 

Ето някои от тези любопитни факти: 

1. Северна Корея има най-много военни в света със 7,7 млн. мъже и жени под пагон, като в това число се включват тези на активна служба, резервистите и паравоенните. За сравнение, САЩ имат 1,5 млн. военнослужещи на активна служба.2. Марихуаната в Северна Корея не е незаконна и може да бъде купувана на пазарите. 

3. Най-големият стадион в света се намира в севернокорейската столица Пхенян и е със 150 000 места. 4. Календарът в Северна Корея се основава на рождената дата на Ким Ир Сен – 15 април 1912 г. Поради това днес страната се намира в 103-ата година, не в 2015 г. 

5. През 90-те години на миналия век всички учители били задължени да се научат да свирят на акордеон.6. Поради липса на торове, Северна Корея е принудена да използва човешки фекалии за наторяване на посевите. 

7. Според официалната биография на Ким Чен Ун, днешният диктатор в Пхенян проходил едва на три седмици. 

8. В Северна Корея има три телевизионни канала – два от тях могат да бъдат гледани само през уикендите, а третият – само вечер. 

9. Изборите се провеждат на всеки пет години, но само с една опция за гласуване.10. Сините джинси от груб памучен плат са незаконни в Северна Корея, тъй като този вид плат представлява капиталистическа Америка. 

11. Севернокорейските жени имат одобрени 28 варианти на прически, докато на мъжете са разрешени само 10 варианта.


Подкрепи Economic.bg