Месец май е късметлийски за долара, но не и тази година

Еврото, паундът, австралийският долар и някои азиатски валути вероятно ще се представят много добре

Месец май е късметлийски за долара, но не и тази година

Снимка: Unsplash

700 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Май традиционно е силен месец за долара, но тази година вероятно ще бъде изключение. Най-предпочитаната световна валута се опитва да се завърне на сцената, след като спад в доходността по американските облигации сложи край на тримесечното ѝ рали. Според Bloomberg Dollar Spot Index обаче тенденцията остава негативна и то точно през месец май, което вероятно ще засили натиска върху долара.

Специалистите по валутните пазари изтъкват още, че еврото, паундът, австралийският долар и някои азиатски валути вероятно ще се представят много добре спрямо долара този месец. Макрокартината също би трябвало да помогне, като ускоряващата се ваксинация по света подобрява нагласите за останалите икономики.

По-ранната дълбока корекция на еврото от неговия връх през януари отразява първоначалните трудности на Блока при старта на ваксинацията срещу COVID-19. Оттогава валутата възстанови част от силите си, като се търгува при над 50% отстъпление от ралито си от ноември до януари. Прогнозата е, че вероятно ще издържи, докато набере инерция за нормализиране.

Междувременно възходящият импулс на паунда през последните дни изглежда успокоен до известна степен. Седмичният положителен тренд и относителната сила на австралийския долар държат позиции.

Анализаторите на Bloomebrg прогнозират, че основните световни валути няма да са единствените, които ще се окажат устойчиви спрямо американския долар. Индексът Bloomberg JPMorgan Asia Dollar има готовност да нарасне допълнително за сметка на „зелените“ пари, като инерцията ще се повиши след пробива от 108.91 пункта през април.

Коментари: 0