Q&A: Какво трябва да знаем за COVID сертификатите в ЕС

Европарламентът одобрява създаването на документа, който ще позволява свободно пътуване на имунизираните

Q&A: Какво трябва да знаем за COVID сертификатите в ЕС

Снимка: Marco Verch

4370 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейският парламент подкрепи създаването на COVID сертификат, който би позволил пътуване в рамките на Европейския съюз без допълнителни ограничения или дискриминация. Целта на „ваксинационния паспорт“, каквато популярност придоби обсъждания от месеци документ, е да гарантира, че европейците могат да пътуват, без да се налага да бъдат поставяни под карантина или да се подлагат на допълнителни тестове, но и без да се сблъскват с дискриминация, ако не са били ваксинирани.

Депутатите гласуваха позицията на Европейския парламент на 29 април и започнаха преговори със Съвета на 3 май, за да се постигне споразумение преди летния туристически сезон.

За да разясни какво точно представлява сертификата и защо е необходим, ЕП публикува Q&A, който да даде повече яснота.

Защо ни е необходим такъв сертификат?

За да се възстанови свободата на движение в рамките на Европейския съюз, правителствата на държавите в ЕС поискаха от Европейската комисия да изготви предложение, което да позволи пътуване с намален риск от разпространение на COVID-19. Единният сертификат трябва да стане общоприет като доказателство във всички държави членки и да замени различните национални мерки, налагани понастоящем на трансграничните пътници.

Това удостоверение ще бъде ли задължително за пътуване?

Не. Никой няма да бъде задължен да използва сертификата на ЕС.

Как ще се нарича сертификатът?

Европейската комисия предложи да се нарича „Цифров зелен сертификат“. Европейският парламент предлага да се казва просто „COVID-19 сертификат на ЕС“.

Сертификатът „паспорт за ваксина“ ли е?

Не. Сертификатът не би бил документ за пътуване, нито предпоставка за пътуване. Целта му е да улесни преминаването на европейските вътрешни граници, без пътуващите да се сблъскват с допълнителни ограничения за пътуване (като карантина), ако човек е бил ваксиниран, има скорошен отрицателен тест или ако наскоро се е възстановил от COVID-19.

Ще бъдат ли изправени пред дискриминация хората, които не са ваксинирани?

Не. Сертификатът за COVID-19 на ЕС би свидетелствал за ваксинационния статус на човек или скорошен отрицателен резултат от тест за COVID-19, или доказателство, че човек наскоро се е възстановил от COVID-19.

Колко ще струва сертификатът?

Нищо. Сертификатът ще бъде безплатен. Евродепутатите искат тестването за COVID-19 също да бъде безплатно и леснодостъпно във всички държави членки.

Кои ваксини ще бъдат признати?

Сертификатът ще съхранява доказателства за всяка ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Европейският парламент казва, че държавите членки трябва да одобрят влизане въз основа на сертификати за всякакви други ваксини, включени в списъка за спешна употреба от Световната здравна организация.

Колко дълго ще съществува този сертификат?

Европейският парламент подкрепя използването на сертификатите за 12 месеца. Всяко предложение за удължаване на употребата им след този срок ще се основава на ново законодателно предложение на Комисията и след задълбочена оценка на въздействието върху свободното движение, основните права и недискриминацията, както и развитието на епидемиологичната ситуация.

Ами ако нямам смартфон?

Сертификатът ще бъде достъпен в цифров и хартиен формат.

Къде ще се съхраняват данните ми?

Няма да има централна база данни на ЕС, съдържаща медицински данни. Правата на всички върху техните данни ще бъдат защитени в съответствие със строгите Общи правила за защита на данните на ЕС. Европарламентът иска да направи възможно проверката на данните офлайн. Издателят (държава А) не трябва да бъде информиран, когато притежателят на сертификат представя сертификат за проверка (държава Б). За всяка ваксинация, тест или възстановяване трябва да се издава отделен сертификат и на самия сертификат не трябва да се съхранява история на предишни сертификати.

Коментари: 0