Новата криптовалута, обещаваща да реши големия проблем на биткойн

Чиа навлиза на един вече пренаселен и високо конкурентен криптопазар

Новата криптовалута, обещаваща да реши големия проблем на биткойн

Снимка: Unsplash

31752 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Биткойнът може да е кралят на криптовалутите, но той е изправен пред остри критики заради енергоемката технология, която стои зад неговото производство. Нов токен, наречен чиа (chia), може да се окаже по-добра и екологична алтернатива. Като повечето дигитални монети, тази също е базирана на блокчейн системата, но създателите ѝ твърдят, че процесът на добив и записът на транзакциите има много по-малък въглероден отпечатък, пише CNN.

Чиа регистрира първите си сделки тази седмица, присъединявайки се към вече пренаселената криптосреда и то в момент на огромен инвеститорски интерес към алтернативни цифрови активи.

Какво е чиа?

Първата монета чиа е създадена през 2017 г. с акцент върху екологичните последици от добива на цифрови валути. Тъй нареченото копаене на токени се случва вследствие на високоспециализиран, енергоемък изчислителен процес, вследствие на който се генерират нови монети чрез решаване на сложни уравнения.

Създателите на чиа казват, че основната разлика на тяхна криптовалута е методът на „доказателства за пространство и време“, служещ за проверка на транзакциите чрез използването на свободното пространство на твърдите дискове на потребителите. Те го описват като по-енергийно ефективен модел от този, който използва биткойн.

Chia Network, която стои зад чиа, е основана от Брам Коен – същият, който създаде „peer-to-peer“ системата за споделяне на файлове BitTorrent. Криптоплатформата вече е спечелила подкрепа от известни инвеститори, като Андерсен Хоровиц и Навал Равикант. По думите на Коен чиа скоро ще стъпи на криптоборсите.

Как протича процесът?

Всяка криптовалута има свой собствен метод за проверка на транзакциите, обикновено чрез използване на колективната компютърна мощ на миньорите, на които се плаща за помощта с токени. Процесът на добив на чиа, който ChiaNetwork нарича „земеделие“, разчита на използването на свободното място за съхранение на компютъра.

Процесът за „доказателство за пространство и време“ на чиа позволява на участниците в мрежата през определен период от време да показват, че съхраняват данни. Това не прилича на процеса на добив на криптовалути, като етериум, който към момента изисква доказателства за работа, а това коства много по-голямо количество компютърна мощност. Предложеният етериум 2.0 обаче ще използва модел за доказателство чрез залог, който се твърди, че е по-енергийно ефективен.

Част от привлекателността на криптовалутите е, че хората могат да изпращат или получават пари без участието на традиционни банки или държавни органи, за разлика от фиатните пари, контролирани от централните банки. Всички транзакции се проверяват и записват от огромни компютърни мрежи, като се използва база данни, наречена блокчейн. Обикновено този процес изисква огромно количество електричество за захранване на тези компютри. Според някои оценки отделянето на въглероден диоксид вследствие на добива на биткойни е еквивалентен на отпечатъка на Нова Зеландия.

Готови ли сте за „отглеждате“?

Чиа е предназначена да бъде широко достъпна.

Проектирахме нашия софтуер с намерението той да бъде използван от всеки, който може да влезе в интернет“, коментира Коен пред CNN Business. Тъй като т.н. „земеделие“ не изисква огромно количество енергия, основателят на чиа казва, че „то може да се прави в нормален апартамент“.

Chia Network има платформа за блокчейн транзакции, наречена Mainnet, която може да бъде изтеглена от уебсайта chia.net. Достатъчно е човек да има необходимото място на компютъра си и да инсталира програмата. „Той включва напълно нормален хардуер, а не супер поръчкови и скъпи неща“, каза Коен.

По думите му, тъй като добивът на чиа не изисква тонове енергия, междувременно човек дори може да върши други неща на лаптопа си. За сравнение биткойн миньорите трябва да разполагат с машини, работещи 24/7, за да си осигурят добри шансове за възвръщаемост на инвестицията и да максимизират рентабилността.

Ще спести ли енергия?

Процесът „земеделие“ на чиа е по-екологична алтернатива на добив, но все пак изисква електричество. Говорейки за криптовалути, понятието „екологично чист“ е относителен термин, отбелязва Ник Спанос, главен изпълнителен директор на софтуерната компания Blockchain Technologies Corp.

Компютрите се нуждаят от енергия, за да работят, а за изграждането на твърди дискове се използват природни ресурси – „по същия начин, по който електрическите превозни средства и вятърните мелници все още изискват твърде много ресурси, за да бъдат наистина екологични“.

Коментари: 0