Макрон и Меркел се обявиха за реформи в ЕС

Една от важните реформи е промяна в начина на функциониране на еврозоната

Макрон и Меркел се обявиха за реформи в ЕС
1312 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз трябва да се промени и да бъде реформиран – около това становище се обединиха германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, които обсъждаха бъдещето на Общността, предаде БНТ. 

Двамата се срещнаха 24 часа, след като новоизбраният френски президент положи клетва и встъпи в длъжност. Макрон продължи традицията на предшествениците си и избра Германия за своята първа официална визита. 

Меркел и Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори и по-конкретно за реформа в еврозоната. "От германска гледна точка е възможно да се променят договорите, ако това е разумно", заяви канцлерът. Според нея европейските страни не бива да смятат, че ЕС не трябва никога да прави промени в договорите, защото „такъв ЕС би бил уязвим от всяка посока на света”. 

Двамата лидери са единодушни, че към реформи не може да се пристъпи веднага, а са необходими преговори. Идеята им е да се изработи „пътна карта” за задълбочаване на интеграцията в Съюза и укрепване на еврозоната. 

Двамата са обсъдили и системата за предоставяне на убежища, търговските отношения и други въпроси. 

Надигането на популизма е сред основните проблеми, които изтъкна френският президент, като допълни, че той води до рискове от разпадане на ЕС. Макрон очерта и проблематични теми като еврооблигациите, инвестициите и старите дългове. От думите му стана ясно, че той не подкрепя идеята за съвместно поемане на стари задължения. 

Президентът на Франция обеща да е "откровен и конструктивен партньор" на Германия. "Трябва да вървим към по-демократичен ЕС", каза Макрон.

Подкрепи Economic.bg