Макрон иска френската багета в ЮНЕСКО

По примера на неаполитанската пица, Еманюел Макрон смята, че и френската багета трябва да стане част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Макрон иска френската багета в ЮНЕСКО
„Скромната багета със златистата си хрупкава коричка е предмет на завист по целия свят“, заяви френският президент Еманюел Макрон, призовавайки тестеното изделие да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, предаде ДПА.

През декември неаполитанската пица беше добавена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Трябва да запазим съвършенството на багетата и умението да я приготвяме и затова тя трябва да бъде включена в списъка на световното културно наследство. Това каза вчера Макрон, цитиран от радио "Европа 1". „Багетата е част от ежедневието във Франция и има специална история“, допълни държавният глава.

При кандидатстването за списъка на ЮНЕСКО Италия описа неаполитанската пица като кулинарно умение, предавано от поколение на поколение. Подчертано бе майсторството и културното значение на пицаря.По думите на Макрон след успеха на италианците, френските пекари се питат защо и тяхната багета не бъде призната. И са прави, отбеляза президентът.
Коментари: 0