Макрон отложи повишаването на цената на горивата заради протестите

Това е първият голям обратен завой от идването на френския президент на поста

Макрон отложи повишаването на цената на горивата заради протестите

Снимка: БТА

Администрацията на френския президент Еманюел Макрон днес направи първата си голяма промяна на позицията от идването си на власт преди 18 месеца. Причината за това са продължаващите вече няколко седмици протести на „жълтите жилетки”. Френският премиер Едуар Филип отложи с шест месеца повишаването на надценката върху горивата, свързана с въглеродните емисии.

Когато обяви решението си, Филип заяви, че човек трябва да е „глух или сляп”, за да не чуе или види гнева по френските улици по адрес на новата политика, която Макрон защитава като ключова за противопоставяне на климатичните промени. 

„Французите, облекли жълти жилетки, искат цените да паднат и да имат работа, за да си ги плащат. Това е същото, което и ние искаме. Ако не успея да го обясня, ако управляващото мнозинство не успее да убеди французите, то нещо трябва да се промени”, заяви френският премиер в телевизионно обръщение.

За шестмесечното отлагане на таксите за въглеродни емисии, Филип обясни, че периодът ще бъде използван, за да се обсъдят други мерки за подпомагане на работещите бедни, които разчитат на превоз до работа и магазина. По-рано представители на френската администрация намекнаха за възможно повишаване на минималната работна заплата в страната, но министър-председателят не пое никакъв такъв ангажимент в обръщението си. Той обаче предупреди, че гражданите не може да очакват по-добри обществени услуги и да плащат по-ниски данъци и затова компромиси трябва да се направят и от двете страни – управляващи и протестиращи.

Т.нар. движение „жълтите жилетки”, което започна на 17 ноември като група със същото име в социалните мрежи. Името беше избрано заради добре видимото на пътя облекло, което всеки един шофьор трябва да има в превозното си средство.
Коментари: 0