Макрон: Редица страни могат да бъдат изключени от Шенген

Според президента на Франция Шенгенското споразумение вече не работи

Макрон: Редица страни могат да бъдат изключени от Шенген

Снимка: БТА

Шенгенското споразумение може да бъде преразгледано и може би от него да бъдат изключени редица страни. Това заяви френският президент Еманюел Макрон по време на голямата си пресконференция късно снощи.

"За да можем да сме открити, трябва да имаме граници. За да приемаме гости, ни трябва дом, т.е. трябват ни граници и правила", допълни още той.

Според президентът на Франция Шенгенското споразумение вече не работи и "не всичко се получава така, както трябва". "Политиката на развитие и миграционната политика трябва да се пренастроят изцяло", отбеляза Макрон.

Той призова за реформиране на Шенгенското споразумение на основата, че Европа трябва да защити границите си, а страните които отказват това, могат да се откажат извън пределите на Шенгенската зона.

След речта си снощи, която трябваше да се състои на 15 април, но се отложи заради пожара в катедралата Нотр Дам, френският президент бе подложен на остри критики от страна на опозицията. "Вместо да сложи край на кризата, Макрон я продължава", заяви лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон. Крайнодесният лидер Никола Дюпон Енян пък написа в съобщение: "Още усилия от работещите, вместо от милионерите. Междувременно "жълтите жилетки" вече реагираха с нов график за съботни протести.
Коментари: 0