Макрон убеждава Тръмп да разреши ограничена търговия с ирански петрол

Френският президент е предал на американския си колега послание от Техеран, съобщават източници

Макрон убеждава Тръмп да разреши ограничена търговия с ирански петрол

Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на Доналд Тръмп да преговаря отново с Иран по изпълнението на задълженията на страните по ядреното споразумение, подписано през 2015 г., съобщава TACC.

Френски източник е заявил, че по време на двустранните разговори между двамата лидери, в рамките на двудневната среща на високо равнище на Г-7 във френския курорт Биариц, Макрон и Тръмп са обсъдили въпросите, свързани с Иран.

Макрон е предал плана на Техеран, който предвижда да му бъде разрешено да продава известно количество петрол, в замяна на някои гаранции и отстъпки. Иран трябва да се съобразява с договореностите в ядреното споразумение, да намери начин за намаляване на напрежението в Персийския залив и да се върне към конструктивни преговори при разработването на ракети и регионалните въпроси. Също така следва да се разработи нов план за периода след 2025 г., когато изтича подписаното през 2015 г. споразумение.

Въпреки това по всяка вероятност Тръмп, който многократно се е изказвал против всякакви отстъпки към Техеран, особено по отношение на продажбата на петрол, ще откаже предложението.

Пресцентърът на Белия дом потвърди, че американският президент и Макрон са се срещнали лично в Биариц и също така са обсъдили световната търговия, Либия, както и напрегнатата ситуация в Персийския залив.
Коментари: 0