Малдивите търсят спасение извън туризма

Островната държава иска да диверсифицира икономиката си след срива при посещенията заради коронакризата

Малдивите търсят спасение извън туризма

Снимка: Unsplash

Със своите пъстри курорти, бели пясъчни плажове и тюркоазени морета, Малдивите винаги са били водеща туристическа дестинация. Пандемията от коронавирус спря глобалните пътувания и засегна тежко туристическата индустрия през миналата година, принуждавайки островната държава да търси начин да диверсифицира източниците си на приходи, като се разшири и в други сектори.

Туризмът представлява над 28% от брутния вътрешен продукт (БВП) на малкия архипелаг и носи около 60% от валутните постъпления, според Мичиганския държавен университет.

„Като икономика, силно зависима от международния туризъм, ограниченията върху глобалните пътувания и другите мерки срещу пандемията от Covid-19 оказаха значително въздействие върху Малдивите“, заявява президент Ибрахим Мохамед Солих.

Малдивите затвориха границите си от март до юли, което доведе до спиране на туризма. Това се отрази на хиляди работници, които бяха съкратени. Някои от тях загубиха работата си за постоянно. Наблюдаваше се драстичен недостиг на валутни постъпления, на които Малдивите разчитат, за да покриват разходите по вноса си.

„Заради затварянето на границите на практика ние нямахме никакви туристи. Това се случи за първи път от началото на съвременния туризъм от края на 70-те години“, казва Солих

Миналата година Малдивите посрещнаха малко над половин милион посетители. Това е спад от 67.4% в сравнение с 2019 г., когато 1.7 милиона туристи избраха екзотичната дестинация.

Диверсификация

Островната държава отвори границите си в средата на юли, но нивата на пристигащи не бяха същите като отпреди пандемията. Солих е оптимист и посочва, че към средата на декември 100 000 души вече са посетили островната държава, откакто границите са отворени отново.

Туристите получават 30-дневни визи при пристигане. Карантината не е задължителна, ако попълнят онлайн формуляр за здравна декларация и покажат отрицателни резултати за коронавирус от PCR тестове.

С около 1200 острова в цялата страна, социалното дистанциране сред туристите е възможно. Всеки остров работи като отделен курорт. Въпреки това повече от 19 500 души, или малко под 4% от населението, са дали положителен резултат за коронавирус. Починалите са 61, според данните на университета „Джон Хопкинс“.

Докато туризмът се възстановява, Малдивите работят за стимулиране на други сектори на икономиката. „В момента работим по икономическа диверсификация чрез разширяване на риболовния и селскостопанския сектор, създавайки децентрализирана мрежа за предоставяне на обществени услуги“, заявява президентът Солих. Той добавя, че страната работи и по инициативи, които са важни за запазване на природата на Малдивите.

Справянето с изменението на климата е на първо място в дневния ред на правителството, тъй като повишаването на морското равнище представлява физическа заплаха за островната държава.

Икономически мерки

Солих заявява, че правителството му е отговорило на икономическата криза чрез различни мерки, включително подпомагане на доходите, заеми за затруднени предприятия с безлихвен гратисен период, както и забавяне на плащанията по заеми за физически лица, домакинства и компании.

Малдивите получиха разрешение за временно спиране на плащанията си за обслужване на заеми към кредиторите чрез „инициативата за спиране на задълженията на Г-20“ до средата на тази година. Освен това бе въведен мораториум върху дълга от други големи партньори, което позволи на правителството да пренасочи 24 млн. долара към усилията си за справяне с епидемията.

„В момента водим дискусии с кредиторите, за да търсим допълнително отлагане на обслужването на дълга, ако е възможно“, заявява Солих.

И все пак, фискалният дефицит остава проблем. Агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Малдивите от „B“ до „CCC“ през ноември и заяви, че очаква рязко увеличаване на задлъжнялостта на страната поради шока от Covid и продължаващите разходи за инфраструктура.

Коментари: 0