Малките операции излизат от клиничните пътеки

От догодина се въвежда понятието „амбулаторна процедура“

Малките операции излизат от клиничните пътеки
1184 ~ 2 мин. четене

От 1 април догодина здравната каса ще плаща за нов вид лечение в болниците  амбулаторна процедура. Тя ще замести част от сегашните клинични пътеки. За 2016 г. са предвидени 35 такива процедури, става ясно от наредбата за основния и допълнителния пакет лечение.

Като амбулаторна процедура към здравната каса вече ще се отчитат диагностични процедури, като изследване с пет скенер, тестове при хематологични заболявания, редица хирургични дейности, като биопсии, напасване на протези, малки операции на крайници, на уши, нос и гърло, очни хирургични интервенции, включително за катаракта и глаукома, артроскопски процедури, част от хемодиализата.

Идеята е, че подобно лечение не изисква непрекъснат престой в болница, за разлика от клиничните пътеки, за които е записано, че траят минимум 48 часа. Клиничните пътеки са по-скъпи, а липсата на хоспитализация намалява рисковете за физически и емоционален дискомфорт за пациентите, пише в мотивите на МЗ към наредбата. Например в момента за спукано тъпанче трябва да се лежи 3 дни в болница, а занапред това ще може да става без хоспитализация. Предвижда се все пак възможност при усложнения амбулаторната процедура да прерасне в клинична пътека. Възможно е и обратното – при по-кратко лечение по пътека и ранно изписване на пациента той да бъде отчетен по амбулаторна процедура, пише в. „Сега“.

Самите пътеки намаляват от 311 на 261. 3 пътеки ще са изцяло в допълнителния пакет – за роботизирана гинекологична хирургия – т.нар. робот Да Винчи, за операция на кожни дефекти и за инконтиненция. 62 пътеки ще са и в основния, и в допълнителния пакет, т.е. спешните и тежките случаи, съмненията за рак и децата няма да чакат. Това е лечение в хирургията, гастроентерологията, неврологията, УНГ, еднокринологията, кожните болести, рехабилитацията. Дори и състоянието на пациента да е преценено като за допълнителния пакет, той не може да чака повече от 2 месеца, предвижда още наредбата. Останалите близо 200 пътеки остават в основния пакет. 

Въпреки че вчера правителството прие бюджета на здравната каса, все още не е ясно колко пари ще има за допълнителния и колко за основния пакет, т.е. доколко ще е ограничен приемът за допълнителния пакет и ще има ли пари за обещаното 100% поето и гарантирано лечение по основния пакет. Продължава да не е ясно и какъв ще е контролът, така че неспешни пациенти да бъдат отчитани като спешни и обратното. Не са ясни и цените на амбулаторните процедури и съответно – ще бъдат ли изкушени болниците да отчитат като по-тежки и за клинична пътека иначе еднодневни операции.

Подкрепи Economic.bg