Мария Габриел: Целта ни е да има 5G мрежа във всички страни от ЕС до края на 2020 г.

Не трябва да повтаряме грешките при 4G, изтъкна еврокомисарят по цифровите въпроси

Мария Габриел: Целта ни е да има 5G мрежа във всички страни от ЕС до края на 2020 г.

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Искаме 5G мрежата да бъде пусната във всички страни от ЕС до края на 2020 г. Искаме непрекъснато 5G покритие. В крайна сметка Европа трябва да е конкурентноспособна. Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел на конференция, посветена на 20-годишнината на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), предаде репортер на Economic.bg.

„Цифровизацията е начин за обединение извън границите ни. Цифровата програма е план за действие, с нея искаме да гарантираме, че гражданите от Западните Балкани също ще могат да се възползват от услугите на цифровата трансформация - това са киберсигурност, намалени цени на роуминга. В тази връзка ни предстои важна среща през декември в Прага с регулаторите от Западните Балкани'', обясни Мария Габриел. По нейни думи, България има едно от най-високите нива на влизане на оптична мрежа в света. „За България възприемането на бърз високолентов интернет се увеличи на 39% при средни нива на ЕС от 33%“, коментира еврокомисарят. 

,,Българските градове са сред лидерите в ЕС по покритие на интернет. С това искам да обърна внимание на Комисията за регулиране на съобщенията, че спазва принципите на публичност, прозрачност и целесъобразност'', уточни Габриел.

Еврокомисарят  акцентира върху приемането на Кодекса за електронни съобщения и подчерта, че трябва да бъдат стимулирани инвестициите в мрежи и по-високо ниво на правна сигурност за инвеститорите.
Коментари: 0