\"Брюксел и Берлин тласкат избирателите към радикалните сили\"

Мартин Шулц обвини Ангела Меркел в безотговорно отношение

Цитат на деня:

\

Сериозна критика отнесе Ангела Меркел на страниците на германските всекидневници днес, съобщава Businessinsider. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц я обвини в безотговорно отношение, визирайки коментарите и относно вероятността Гърция да напусне еврозоната при евентуална победа на крайно левите в края на месеца.

„Дебатите са безотговорна спекулация със сценария „Grexit“, наистина няма да помогнат, коментира германският социалдемократ на страниците на ежедневника  Die Welt. „Трябва да стане ясно на всички, че не става въпрос за излизане от еврозоната. Непоискани съвети, които дават на гърците усещането, че не те решават с вота бъдещето си, а по-скоро Брюксел и Берлин, дори тласкат избирателите в прегръдките на радикалните сили“, добави Шулц.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас иска да преустанови политиката на строги икономии, наложени от международните кредитори на страната и иска да преструктурира гръцкия дълг, което автоматично му печели симпатиите на ощетените от тези мерки граждани.

Обвинена в оказване на натиск върху гръцките избиратели, Европейската комисия изказва становище чрез комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, който твърди, че мощната страна на изпълнителната власт на Европейския съюз не е взела становище по гръцката изборна кампания.

Междувременно френският министър на икономиката Еманюел Макрон подчерта, че мястото на Гърция е в еврозоната, независимо от цвета на следващото национално правителство и призова Берлин и Европейската централна банка да работят за икономическото и възстановяване.

Коментари: 0