Машини работят в участък на „Струма“ преди да е избран изпълнител (обновена)

В най-трудното за изпълнение трасе до Кресненското дефиле вече има машини на терен

Машини работят в участък на „Струма“ преди да е избран изпълнител (обновена)

Снимка: bTV

В най-трудното за изпълнение трасе от магистрала „Струма“, това през Кресненското дефиле, са забелязани машини, които работят и то преди да е избран изпълнител на обществената поръчка, показва разследване на bTV. Става въпрос за Лот 3.2.2 от магистрала „Струма“, а поръчката за трасето бе пусната от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на 28 август 2018 г.

Към момента в документацията се вижда, че веднъж е удължаван срокът за подаване на оферти – до 17 декември 2018 г. След подадена жалба срещу възложителя на поръчката (АПИ), тя е спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тежките машини на терен обаче подсказват, че някоя от компаниите знае, че ще спечели търга.

Първи сигнал и снимки от терена получават от неправителствената организация "Антикорупционен фонд". От снимките се вижда, че се прави вертикален сондаж. Машини проправящи временни пътища в планината са забелязани от хората, живеещи в близост, още през лятото на 2018 г., когато дори все още не е имало публикувана от АПИ обществената поръчка за трасето.

За да са сигурни, че временните пътища и сондажите са свързани със строителството на магистралата, от „Антикорупционния фонд” поръчали анализ на спътникови изображения, който да покаже кога точно са правени и как се отнасят спрямо трасето на магистралата. В проучвания участък са открити 8 промени. Всяка от тях плътно съвпада с бъдещото трасе на „Струма” в посока от „Кулата” към София. Анализът на сателитните изображения показва още, че те са правени преди да е обявена обществената поръчка и са на държавна територия, стопанисвана от Горското стопанство в Кресна.

Зам.-директорът на Горското в Кресна обаче не е успял да докаже с никакви документи дали машините са там законно. За наличието на машини разказват и хора от Горското, но без да посочват име на фирма. 
От АПИ отричат за подобни действия и заявяват, че не са възлагали изпълнението на никакви дейности, свързани с бъдещото трасе - извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или каквито и да било други дейности.

Хората, които работят в района не са категорични за собствеността на техниката, която са видели. Едни казват, че е на „Геострой“, а други - на „Главболгарстрой“. „Геострой“ излезе с позиция, с която категорично отрича нейната техника да е на терен.

В 15 ч. в понеделник становище по темата изпрати и „Главболгарстрой“. Компанията отрича през 2018 г. във въпросния участък да е извършвала каквито и да било строителни и подготвителни работи, включително дейности по изграждане на временни пътища или сондажи.

"Важно е да се подчертае, че "Главболгарстрой" не разполага със сондажна техника и не е възлагало извършване на подготвителни или сондажни дейности на други лица в обхвата на бъдещото магистрално трасе във въпросния участък", гласи още изявлението на компанията.

*Материалът е обновен в 15:15 ч. с позицията на
„Главболгарстрой“.
Коментари: 0