Mastercard премахва магнитните ленти от картите си

Десетилетната технология ще бъде заменена с по-сигурни и удобни алтернативи

Mastercard премахва магнитните ленти от картите си

Снимка: Mastercard

11685 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Mastercard започва постепенно да прекратява поставянето на магнитни ленти на своите кредитни и дебитни карти през следващото десетилетие. Вместо тях ще бъдат интегрирани по-сигурни и удобни алтернативи като чипове и друг тип безконтактни механизми. Това е първата мрежа за плащания, която пристъпва към елиминирането на технологията, датираща от 60-те години на миналия век.

Mastercard посочи, че преходът ще започне през 2024 г., когато лентата вече няма да е необходима за новите карти в региони като Европа, където чип картите вече се използват широко. В САЩ, където приемането на плащания с чипове е по-бавно, преходът ще започне през 2027 г. След 2029 г. няма да има нови дебитни или кредитни карти Mastercard с магнитна лента, като се очаква те да изчезнат напълно до 2033 г.

Магнитните ивици бяха огромно подобрение в сравнение с плоските машини за отпечатване, които касиерите използваха за записване на данни за картата преди. Но през 90-те години на миналия век бе въведен глобалният стандарт за чипове EMV (бел.р. – EMV е съкращение на Europay, Mastercard и Visa), който проправи пътя към по-сигурното съхранение на данните на картодържателя. На практика във всяка EMV пластика има работеща компютърна система, която прави почти невъзможно клонирането на картата. 

В наши дни 86% от личните картови транзакции в световен мащаб се извършват с EMV чипове. Те обикновено се удостоверяват с помощта на ПИН, но биометриката (с пръстови отпечатъци например) се налага като сигурна алтернатива.

Интересното е, че САЩ не са възприели EMV чиповете в същата степен като останалата част от света. Миналата година процентът на личните транзакции с такива карти в страната бе по-нисък – около 73%. Исторически погледнато, американците изостават от тенденцията по ред причини, включително заради ниските нива на измами.

Въпреки че чип картите се позиционират като наследник на магнитните ленти, Mastercard отбелязва, че безконтактните плащания, които могат да се извършват с карта или по цифров път с помощта на повечето съвременни смартфони, са увеличили популярността си по време на пандемията. Размерът на безконтактните транзакции е нараснал с 1 милиард през първото тримесечие на тази година в сравнение с миналата. В световен мащаб 45% от личните касови операции през второто тримесечие на годината са били безконтактни.

Подкрепи Economic.bg