Мей ще опита да спечели благоразположението на депутатите

Предстои британският премиер да ги уведоми, че споразумението по Brexit е на 95% готово

Мей ще опита да спечели благоразположението на депутатите

Снимка: БТА

Преговорите между Лондон и Брюксел за споразумение по Brexit са на 95% приключени. Това предстои да обяви Тереза Мей пред британските депутати на фона на перспективата те да ѝ поискат оставката.

В подготвеното си изявление британският премиер подчертава, че от срещата на европейските лидери миналия месец в Залцбург е постигнат важен напредък по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Мей припомня, че преговорните екипи от Брюксел и Лондон са постигнали съгласие по редица въпроси – от статута на британската отвъдморска територия Гибралтар до бъдещото сътрудничество в областта на сигурността.

Остава обаче нерешен ключовият въпрос каква ще е границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. И Великобритания, и ЕС, искат да се избегне въвеждането на твърда граница между двете Ирландии, опасявайки се, че ако се стигне до високи мита и забавяния в преминаването, това ще доведе до нови партийни сблъсъци. Засега обаче Лондон и Брюксел не успяват да достигнат до работещо решение по въпроса.

Мей е заплашена да бъде отстранена от властта, тъй като срещу това тя да е премиер на Великобритания започнаха да се обявяват дори членове на нейната управляваща Консервативна партия. Причината е предложението, което тя отправи към останалите европейски лидери, преходният срок след Brexit да може да е до две години, вместо планираната една. Това обаче предизвика недоволството на множество британски народни представители, които заявиха, че ако преходният период бъде по-дълъг, Лондон ще трябва да плати на Брюксел милиарди евро повече от първоначално предвиденото до окончателното си излизане.
Коментари: 0