Мей ще подложи споразумението за Brexit на ново гласуване

Възможностите за действие на британския премиер се изчерпаха

Мей ще подложи споразумението за Brexit на ново гласуване

Снимка: БТА

Тереза Мей не се отказва от опитите си да убеди парламента в Лондон да ратифицира споразумението за Brexit, договорено с Брюксел.  Британският премиер възнамерява да предложи споразумението за ново гласуване в началото на юни, пише Bloomberg.

Преговорите с опозиционната Лейбъристка партия досега не доведоха до изход от патовата ситуация около Brexit, но Мей се надява, че депутатите от Консервативната и Лейбъристка партии, които понесоха много негативни резултати на местните избори в началото на май, ще я подкрепят. Така би могло да се сложи край на процеса, който досега всяваше раздор между двете основни партии.

„Време е парламентът да вземе решение. Страната има нужда да продължи напред. Бизнесът има нужда от сигурност“, коментира британският мистър по въпросите на Brexit Стийв Баркли пред BBC.

На практика обаче на Мей ѝ се изчерпаха възможностите. Тя започна да води преговори с лейбъристите преди седем седмици с аргумента, че нищо друго дотогава не е дало резултат. Този ход хем разгневи оглавяваната от нея Консервативна партия, хем не доведе до никакъв пробив в британската политика за намиране на консенсус при какви условия да се осъществи излизането на Великобритания от ЕС. Следващият етап от плана на Мей, обявен през април, беше да премине към серия от индикативни вотове в парламента – депутатите да решат как да действа британското правителство по всяка една възможна стъпка, свързана с Brexit. Тази възможност обаче засега изглежда, че е отложена, за да се подложи Споразумението за оттегляне на ново гласуване.

Коментари: 0