Мерките на Фед тласкат долара надолу

Анализаторите очакват пазарите да се стабилизират когато Конгресът приеме пакета за икономически стимули

Мерките на Фед тласкат долара надолу

Снимка: Pixabay

908 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Доларът пада заради облекченията и финансовите стимули на Федералният резерв на САЩ, осигуряващи необходимата ликвидност за подкрепа за икономиката, страдаща от мерките за ограничаване на COVID-19, пише Reuters.

Фед обяви неограничени количествени облекчения и програми за подкрепа на кредитния пазар, като поредната мярка за подпомагане на икономиката, която е силно засегната зарад политиките за ограничаване на коронавируса.

„Изглежда сме излезли от фаза, в която инвеститорите продават всичко от страх - от акции до активи убежища, каквито са държавните ценни книжа и златото“, казва Коичи Кобаяши, главен мениджър за валутните пазари в Mitsubishi Trust Bank.

„Условията за финансиране в долара леко се облекчават в сравнение с преди седмица, но още не мога да кажа, че нещата са се нормализирали. Фед изпомпва още долари, трябва да изчакаме и да видим дали тези пари ще стигнат до всяко кътче на икономиката“, добави ръководителят.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути загуби около 0.5% до 101.64 пункта, отдалечавайки се от нивото си в петък от 102.99 пункта, което е най-високото от януари 2017 година насам.

Срещу йената доларът се понижи с 0.6% до 110.58 йени, като в предишната сесия достигна едномесечен връх от 111.59 йени. Еврото нарасна с 0.9% до 1.0821 долара, отскачайки от близо тригодишно дъно от 1.0636 долара в предишната сесия. Британският паунд също се повиши с 0.75% до 1.1630 долара, което е с два цента повече спрямо 35-годишния му минимум от 1.1413 долара, отчетен миналата седмица.

Фед, който вече разшири баланса си до рекордно ниво, предприе безпрецедентни мерки за разширяване на силите си, като стане „заемодател от последна инстанция“ за всички засегнати - от Wall Street до Main Street (централния бизнес и търговски район) и местната власт. Централната банка обяви различни програми, включващи дори покупки на корпоративни облигации, гаранции за директни заеми на компаниите и план за получаване на кредити за малък и среден бизнес.

„Мисля, че мерките, предприети от Фед, са ефективни и ще помогнат за облекчаване на кризата“, казва Питър Кардило, главен пазарен икономист в Spartan Capital в Ню Йорк. „Въпреки това пазарите изглежда искат повече. Подозирам, че след като Конгресът приеме пакета за икономически стимули, пазарите ще се стабилизират“, добави експертът.

Радикалните стъпки дойдоха, след като широк набор от участници на американските пазари - от големи многонационални производители на автомобили до собственици на малки магазини, изразиха опасения от спад в паричния поток при блокиране на страната заради пандемията.

Въпреки че ходът на Фед вероятно ще намали удара за много компании в дългосрочен план, разпространяващият се вирус не спира притесненията на инвеститорите. Заразените с коронавирус продължават да се увеличават в много щати, което поражда страх от недостиг на болнични легла в някои райони.

Валутната търговия остава нестабилна, като австралийският долар се повиши с 2.0% до 0.5952 щатски долара за един австралийски, оттласквайки се от 17-годишно дъно от 0.5510 щатски долара, достигнато миналата седмица. Мексиканското песо и южноафриканският ранд скочиха с повече от 1%.

Инвеститорите очакват проучванията за бизнес настроенията в Европа, които трябва да се обявят по-късно през деня, за да се даде повече светлина какво е влиянието на вируса над икономиката.

Коментари: 0