Мерките срещу COVID-19 засега са само локални

Според здравния министър няма да е справедливо да се въвеждат отново на национално ниво, тъй като има области с ниска заболеваемост

Мерките срещу COVID-19 засега са само локални

Снимка: Красимир Свраков

1616 ~ 1 мин. четене

Към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболеваемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, коментирайки призивите за връщане на частичния локдаун в опит да се овладее растящият брой новозаразени и смъртни случаи.

„Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи“, коментира министърът и уточни: „Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората“.

Той изнесе данни, според които в област Бургас има „тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112“. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19. По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от 5-и до 12-и клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22.00 ч., както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти - тип МОЛ. Ангелов каза, че броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен.

Това, което ще се направи на национално ниво, е в рамките на днешния ден да бъде издадена заповед, с която временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, стана ясно още от думите на здравния министър.

Коментари: 0