Мерките за сигурност след терора удрят туризма ни

През последните дни има засилен контрол по границите

Мерките за сигурност след терора удрят туризма ни
В България бяха предприети засилени мерки за сигурност след терористичните атаки в Париж миналия петък. Увеличените проверки по границата може да попречат на нормалното изпълнение на автобусни туристически програми, опасяват се от туристическия бранш. 

В последните дни охраната по пунктовете е засилена, а превозните средства се преглеждат обстойно. Външно министерство съветва хората, които нямат спешна работа извън страната, да не я напускат. Повечето програми, включително и за предстоящите празници, предвиждат максимален престой за преминаване от една в друга държава час до два. Засилените мерки обаче могат да доведат до по-голямо забавяне. Освен това по граничните пунктове се образуват километрични опашки, което със сигурност ще доведе до загуби за превозвачите.

Все още не могат да се направят прогнози как проверките ще се отразят на туризма ни, заяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, цитиран от "Стандарт". По думите му е рано да се прецени и как атентатите ще повлияят на идващите туристи в България. Паниката и контролът по границите със сигурност ще имат негативно отражение върху туризма в Европа, категорични са представители на бранша. Те отчитат повишен интерес от международните туроператори към нашата страна, което личи по ръста на ранните записвания за зимния сезон.
Коментари: 0