Merriam-Webster избра дума на 2020 г.

Избирането на думата на годината едва ли ще изненада някого

Merriam-Webster избра дума на 2020 г.

Снимка: Pixabay

Американският речник на издателство Merriam-Webster избра думата на годината. Без да е голяма изненада, това е „пандемия“. Редакторът на речника Питър Соколовски също смята, че изборът не би изненадал никого. Той предполага, че в бъдеще думата "пандемия" ще означава текущия период от историята.

Лингвистите започват да регистрират увеличаване на честотата на използване на думата „пандемия“ от януари, през февруари в САЩ тя започва да се използва особено често, след като първият пациент в страната с коронавирусна инфекция е изписан от болницата в Сиатъл. През март се появи нов скок в употребата на думата, след като СЗО обяви ситуацията с разпространението на коронавирус за пандемия.

Думата „пандемия“ възниква в средата на 17 век и в началото се среща главно в медицински текстове, които се занимават с огнища на чума.

Пандемията от коронавируса въведе нова дума в речниците - COVID-19, отбелязва AP.

По-рано английският речник „Колинс“ избра локдаун за дума на 2020 г.

Оксфордският речник не успя да избере една дума от изходящата година, но неговият списък с 16 думи включва тези, свързани с коронавируса и пандемията (COVID-19, „блокиране“, „социално дистанциране“ и други).

Коментари: 0