12 места, където туристите вече не са добре дошли

Заради пренаселеност местните власти въвеждат редица ограничения срещу туристите

12 места, където туристите вече не са добре дошли

Снимка: Pixabay

15460 ~ 6 мин. четене

В последната година все повече местни общности се обявяват срещу бума на туризма. Много туристически дестинации изпитват „на гърба си" негативните ефекти на масовите туристи, които наводняват улиците, нарушават обществения ред и дори крехките екосистеми.

Едва ли е изненада, че това трябва да се има предвид от туристите при планирането на бъдещата ваканция.

Ето 12 дестинации, подредени от CNN, които да избягвате през 2018 г.

1. Остров Скай, Шотландия

През 2017 г. инфраструктурата на най-големия остров в Шотландия понесе тежки последствия под натиска на хиляди туристи, носещи се в автобуси и коли по тесните платна да видят отдалечените феритни басейни в Гленбритъл, емблематичното място за наблюдение на залеза Елгол и скалата Старецът в Стор.

В крайна сметка жителите на красивия остров Скай казаха „край” след оплаквания от шума, пренаселеността и дори случаите на посетители, уриниращи на публични места.

Полицията съветва посетителите да стоят настрана, освен ако вече не са резервирали места за престой.

Ако все пак решите да отидете, избягвайте най-активния сезон.

2. Барселона, Испания

Каталунската столица е посетена от 34 млн. туристи през 2016 г., което е с 25% повече спрямо 2012 г. Пренаселеността предизвика ответна реакция от страна на местните жители, като се появиха антитуристически графити в целия град.

Протестиращи дори се развилняха на плажа в квартал Барселонета през август 2017 г. Те бяха ядосани от неприятното поведение на спящи по плажа туристи, наливащи се цяла нощ със сангрия.

Жителите твърдят, че услуги като Airbnb са увеличили наемите, което може да доведе до загуба на домовете им. Местното правителство прие закон за ограничаване на туристическите легла в опит да се справи с проблема.

Ако все пак решите да отидете, не забравяйте, че Барселона не е само Ла Рамбла.

3. Дубровник, Хърватия

ЮНЕСКО заплаши да му отнеме статута на световно наследство поради прекомерната пренаселеност и в отговор Дубровник реши да предприеме драстични мерки, за да намали броя на туристите.

Градските власти решиха да ограничат броя на туристите, които могат да влизат в старата част до 4 000 души на ден. За сравнение, през август 2016 г. на ден са идвали над 10 000 души. Повечето от тях слизат от преминаващите круизни кораби, за да видят залива, където са заснети много сцени от хитовия сериал „Игра на тронове".

Кметът също така планира да намали броя на круизните кораби, влизащи в древното пристанище. Близо 800 000 души са слезли в Дубровник от круизни кораби през 2016 г., като повечето от тях остават за не повече от 3 часа.

Ако решите да посетите Дубровник все пак, пътувайте самостоятелно и не забравяйте да оставите пари в местния бизнес – нещо, което круизните туристи не правят.

4. Венеция, Италия

На жителите на Венеция също им писна от туристи със селфи стикове на моста Риалто и от круизни кораби, задръстващи канала. Затова през 2017 г. излязоха на улиците,за да протестират.

Градското население се е понижило до 55 000 души в отговор на масовия туризъм – всяка година около 30 милиона души посещават Венеция.

Всъщност сега има планове да се спрат круизните линии, които плават по канала Giudecca.

Ако ве пак решите да посетите Венеция, забравете селфи стика и кротко е наслаждавайте на множеството забележителности, и може би посетете не най-пълните с тълпи централни заведения, а по-малки месни ресторантчета и кафенета.

5. Санторини, Гърция

Малко са местата по света с гледки към залеза така грандиозни като на Санторини, но малкият остров от гръцките Циклади е на критична точка.

Почти два милиона души са го посетили през 2017 г., 850 000 души с круизни кораби, които остават за по няколко часа и не допринасят особено за местната икономика. Затова пък замърсяват и островът може да изгуби чара си.

Сега кметът на Санторини е решил да ограничи посетителите до 8000 на ден.

6. Бутан

Въпреки че провежда политика за туризъм с "висока стойност и ниска степен на въздействие" и начислява на посетителите такса от  $200 или $250 на ден в зависимост от времето на годината (с надбавка от 40 долара за групи от двама или единични пътници), в малкото хималайско царство Бутан нарастват притесненията за влиянието на туризма.

Местните жители изразяват загриженост относно въздействието на туристите върху околната среда и крехката екосистема, както и върху прекалената зависимост на икономиката  от чуждестранни посетители.

Ако посетите Бутан, уважавайте местните будистки традиции и не оставяйте отпадъци.

7. Тадж Махал, Индия

Колосалният брой 8 милиона туристи посещават Тадж Махал всяка година, като половината от тях са чужденци. Резултатът е хаотично преживяване, с тълпи, които се втурват, за да влязат на площадката на най-емблематичния мавзолей в света. Но с пожълтяването на белия мрамор и замърсяването на околната среда в съседната река Ямуна, плановете са за ограничаване на бройката.

Властите обмислят да ограничат евтините билети от 40 рупии (около 60 цента), които се предлагат на местните, до 40 000 броя на ден.

Все пак международните туристи, които плащат доста повече – по 1000 рупии (15 долара), все още ще могат да се радват на същото количество билети.

Ако все пак отидете до там, посетете Тадж Махал рано сутрин, по изгрев. Вратите отварят в 6 ч. сутринта, така че бъдете сред първите, които ще видят паметника в зори, облян в първите лъчи на слънцето.

8. връх Еверест, Непал

Местните шерпи отдавна са се оплакват от пренаселеността и множеството желаещи да стигнат до най-високата точка на света. След като още през 2015 г. ограничи разрешителните за катерене до върха, Непал направи и още една крачка за ограничаване на туристите, като забрани изкачването на незрящи, хора с ампутирани крайници и соло катерачи без водач. Според официалните власти така се цели да се намалят злополуките и смъртността, свързана с катеренето.

9. Мачу Пикчу, Перу

Пет хиляди души на ден са посещавали Мачу Пикчу през 2016 г., двойно повече от препоръчаните от ЮНЕСКО.

Въпреки че от 2014 г. има изискване чуждестранните посетители да са задължително придружени от гид, правителството на Перу въведе и допълнителни ограничения от юли 2017 г. за посещения. Сега те могат да се правят само сутрин от 6 ч. до обяд и от обяд до 17,30 ч. Ефектите все още предстои да се видят.

Ако решите да отидете там, посетете между октомври и април, въпреки че тогава е дъждовният сезон. Затова пък броят на посетителите е по-нисък и ще имате възможност да видите цитаделата по-спокойно, без тълпи около вас.

10. островите Галапагос, Еквадор

Защитата на най-известното природно местообитание в света е трудна задача за правителството на Еквадор, въпреки че посетителите на островите Галапагос са ограничени само до конкретни места и само по маркирани пътеки, както през цялото време трябва да са придружени от гид.

Но през миналата година бяха въведени нови правила, които да помогнат за запазването на еквадорската провинция в девствено състояние.

Ако искате да посетите, бъдете сигурни, че ще спасите всички 14 правила, въведени от Национален парк Галапагос.

11. Чинкуе Тере, Италия

Петте живописни села (Чинкуе Тер)е на италианската Ривиера са привлекли 2,5 милиона посетители през 2015 г. Което накара местните власти да поискат да въведат още на следващата година ограничение за 1,5 милиона туристи. Това така и не се случи, но все пак опасенията от негативните ефекти на масовия туризъм са реални.

Круизните кораби редовно „свалят” посетители, които не харчат пари в района, а за огромното количество туристи се твърди, че са предизвикали повече свлачища.

Ако решите да дойдете, елате след летния сезон. И оставете пари в местния бизнес.

12. Антарктика

Еколозите отдавна са загрижени за въздействието на туристите, които посещават Антарктида, често описвана като последната пустош на Земята

Днес плавателните съдове могат да возят до 500 туристи на борда си, като повечето от тях докарват само по 100 поради строгите правила за броя на пристигащите.

Докато най-южният континент няма постоянни жители, през последните години броят на посетителите постоянно нараства, като през сезон 2016/17 до там са пътували 44 367 туристи. Бумът поражда опасения относно потенциалната експлоатация на Южния полюс.

Подкрепи Economic.bg