Местим времето с час напред тази нощ

В 3,00 часа на 29 март страната въвежда лятното часово време

Местим времето с час напред тази нощ
3851 ~ 1 мин. четене
Тази нощ местим часовниците с час напред. На 29 март в 3.00 часа се въвежда лятното часово време. Тогава стрелките автоматично ще покажат 4.00 часа и ще спим с час по-малко. За сметка на това, обаче, вечерта ще се стъмва по-късно.

Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4.00 часа на 25 октомври 2015 г., когато часовниците ще се върнат с един час назад.

Въртенето на стрелките е официално въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. Великобритания обаче е първата държава, която го прилага още през 1908 г. Целта била да се използва по-активно дневната светлина и да се икономиса ток. 

Смяната на времето е особено популярна в зоните с умерен климат, където светлата част на деня има големи колебания през различните сезони.

У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет. Според него тогава - на 1 април, часовниците се коригират с един час напред, а на 1 октомври - с един час назад. А от 1997 г. вече сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.  
Коментари: 0