Международни финансови пазари: 10 май 2018 г.

Изминалата сесия на Wall Street премина под надмощието на биковете, след като енергийният сектор даде тон на търговията със силното си представяне

Международни финансови пазари: 10 май 2018 г.
608 ~ 3 мин. четене

Изминалата сесия на Wall Street премина под надмощието на биковете, след като енергийният сектор даде тон на търговията със силното си представяне, благодарение на поскъпващия петрол. Оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран оказа силен ефект върху щатския петрол и в края на деня суровината се търгуваше на цена от над $71 за барел, реализирайки близо 2% поскъпване. Американските индекси отбелязаха силни ръстове – Dow Jones напредна със 182 пункта, докато S&P500 и NASDAQ прибавиха по 1% към стойността си. Европейските борси също приключиха деня на зелена територия благодарение на енергийния сектор. С най-добро представяне се отчете британският FTSE, който финишира с ръст от 1.28%. На форекс пазарите доларовият индекс продължи силното си представяне, удряйки най-висок връх за 2018 г.

Икономически данни - САЩ

В 15:30 часа българско време Бюрото по статистика на труда на САЩ ще публикува месечните данни за промяна в нивото на инфлация в страната. Очакванията на анализаторите са основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на горивата и храните, да отчете ръст от 0.2% на месечна база. Данните се очакват с голям интерес, тъй като вероятно ще бъдат основен катализатор за следващото вдигане на лихвените проценти от Федералния резерв.

Основен лихвен процент – Великобритания

В 14:00 часа българско време с голям интерес ще бъде очаквано решението на Централната банка на Англия относно лихвените проценти в страната. Разочароващите икономически данни за Великобритания от изминалия месец сведоха до минимум очакванията за покачване на лихвите към момента. След като решението бъде оповестено, председателят на банката Марк Карни ще участва в пресконференция, която се очаква да даде повече светлина около бъдещата парична политика на централните банкери.     

Подемът на компаниите от енергийния сектор благодарение на поскъпващия петрол, може да бъде нагледно видян на седмичната графика на Chevron Corp. Акцията на компанията се движи в дългосрочен и устойчив възходящ трендови канал, като след поредно отскачане от 200-периодната ЕМА, цената се е устремила към нов връх. Очакваме в средносрочен план възходящото движение да продължи до достигане на нов исторически максимум над $135 за акция.

След силното поскъпване от месец април, USD/JPY среща съпротивата на 200-периодната ЕМА, което затрудни преминаването на границата от 110.00. Валутната двойка показва хоризонтално движение, което не е в унисон със силното представяне на щатския долар спрямо другите му основни конкуренти. При пробив над цена 110.00 може да се очаква силен възходящ импулс и бързо преминаване на границата от 111.00, докато понижение под 108.80, вероятно ще доведе до обръщане на текущия тренд.

От средата на месец февруари платината се движи в низходящ трендови канал, което води до близо 10% поевтиняване на ценния метал. След отскачане от долната тренд линия и психологическата граница от $900, цената е във възход. Очакваме ниво от $925 да окаже съпротива, която да продължи тренда, като неуспешен пробив ще открие добра възможност за продажба с цел достигане до цена от $875. Стоп за ограничаване на загубите може да се пласира на нива малко над тези на 200-дневната подвижна средна.

Индексът на 30-те сини чипа записва силна седмица до момента, като след последната търговска сесия, успя да пробие над съпротивата, свързваща върховете, образувани от периода след претърпяната корекция. Въпреки възходящия импулс на Dow Jones, желателно е преди влизане в позиция, да се изчака достигане на нов локален максимум около 25 000 пункта, който да бъде използван като потвърждение за край на низходящия тренд.   

...

Коментари: 0