Международни финансови пазари: 15 март 2018 г.

В Европа инвеститорите не успяха да намерят единна посока на търговията

Международни финансови пазари: 15 март 2018 г.
512 ~ 2 мин. четене

Изминалата сесия на американските фондови борси отчете пореден ден, изпълнен с напрежение и разнопосочна търговия. Водещите щатски индекси записаха понижения на фона на засилващите се опасения за търговска война с Китай, след като президентът Тръмп изяви желанието си да намали дефицита в търговията с втората по големина икономика в света, чрез мита за редица китайски стоки. 

В резултат индексът на 30-те сини чипа Dow Jones загуби близо 250 пункта от стойността си, като с най-голям принос за негативния резултат се отчетоха акциите на Boeing, които поевтиняха с над 2%. Гигантът във военното инженерство се смята за директно заплашен от евентуална търговска схватка между САЩ и Китай, поради големия брой заявки за отбранителна техника от Пекин. S&P500 и NASDAQ загубиха съответно по 0.57% и 0.19% от стойността си до 2749 и 7496 пункта. 

В Европа инвеститорите също не успяха да намерят единна посока на търговия, в следствие на което единствено немският DAX успя да завърши сесията на зелена територия с ръст от 0.14%. Популярната компания за спортни стоки Adidas беше големият печеливш за деня със скок от над 11%, след обявяването на планове за обратно изкупуване на акции за близо 3 млрд. евро. 

Търговията на пазарите за суровини също не можеше да се характеризира с превес на мечки или бикове. Институтът по енергийна информация на САЩ излезе с данни за значително увеличение в запасите от петрол, но и с намалени запаси от бензин, което уравновеси борсите. В края на деня барел лек суров петрол се търгуваше на цена от $60.95.

Основен лихвен процент - Швейцария

В 10:30 ч. българско време в четвъртък Националната банка на Швейцария ще обяви решението си относно нивото на основния лихвен процент в страната. Повечето икономисти очакват банката да запази лихвения процент на текущото ниво от -0.75% и предпазливо да изчака евентуално лихвено повишение от ЕЦБ, преди да предприеме промени по монетарната си политика. 

Подкрепи Economic.bg