Международни финансови пазари: 20 февруари

В понеделник петролът достигна до двуседмичен връх благодарение на възстановяването на пазарите

Международни финансови пазари: 20 февруари

Понеделник беше неработен ден за американските, канадските и щатските пазари.  Европа беше обзета от мечи настроения, породени от публикувани финансови отчети и малки изтъргувани обеми.

Британският индекс FTSE изгуби 0.64% и затвори сесията на 7247 пункта. Германският DAX изтри повече от 66 пункта от стойността си до 12 385, а френският CAC реализира загуби от близо половин процент и приключи на 5256 пункта. Междувременно следобед стана ясно, че новият вицепрезидент на Европейската централна банка ще бъде испанският финансов министър Луис де Гиндос, след като другият кандидат за поста – управителят  на Ирландската централна банка Филип Лейн, оттегли кандидатурата си малко по-рано същия ден. Официалното назначаване на де Гиндос за вицепрезидент ще бъде по-късно през март. Вчера вечерта управителят на Централната банка на Великобритания Марк Карни заяви, че за да се осъществи най-гладкото оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз през март 2019 г., британските регулаторни органи възнамеряват да оставят по-голяма автономност на финансовите институции след Брекзит.

В понеделник петролът достигна до двуседмичен връх благодарение на възстановяването на пазарите и в следствие на напрежението в Близкия изток. Барел лек суров петрол струваше $62.20, а сорт Брент - $65.53. Златото отслабна с 0.04% и една тройунция се търгуваше за 1346.80 долара, а среброто - $16.66.

Среща на финансовите министри

Във вторник вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към срещата, на която ще присъстват финансовите министри на 28-те държави-членки на Европейския съюз, както и европейските комисари. Ще бъде обсъден широк спектър от финансови въпроси като механизмите за подкрепа на еврото и политиката, която ще проведе Съюза в три основни области: икономическа политика, данъчни въпроси и регулиране на финансовите услуги.

Финансови отчети – Q4

Продължава  публикуването на финансовите отчети на компаниите за последното тримесечие на 2017 г. Отчети се очаква да бъдат изнесени за компании като Walmart, Home Depot, Domino's Pizza Inc., Allegion PLC и други преди началото и след края на търговската сесия във вторник.

Deutsche Boerse AG

На седмична графика се вижда, че книжата на Deutsche Boerse се движат в ясно изразен възходящ канал. Осцилаторът MACD е в положителна зона, което е индикатор за бичи настроения сред пазарните участници. В момента цената се движи под линията на съпротива и е подходящо влизане в дългосрочна позиция.

USD/CHF

Низходящото движение на валутната двойка USD/CHF подлежи на тест. Индикаторът Стохастик се намира в неутрална зона. При успешен пробив на линията на съпротива е удачно инвеститорите да изчакат потвърждение преди влизане в дълга позиция. При неуспех обаче и оттласкване е подходящо влизане в къса  позиция до достигане на нива от около 0.9000.

Oil US

На дневна графика на лекия суров петрол се вижда възходящо движение на цената от август 2017 г. насам. В началото на февруари обаче последва силно поевтиняване до под психологическата граница от 60 долара за барел. От сряда насам се наблюдава ръст в цената и петролът ще тества до скоро линията на подкрепа. При успешен пробив и задържане над $65 за барел ще може да се твърди, че движението в канала е възстановено.

CAC 40

На 6-часова графика на френския индекс се наблюдава зона, която до началото на годината е била зона на подкрепа, а от началото на февруари се явява такава на съпротива. Удачно е влизане в дълга позиция при пробив над 5 300 и неговото потвърждение. При неуспех обаче и поевтиняване, е възможно влизане в къса позиция до нива от около 5 000 – 5 100, за което говори и индикаторът Стохастик, който се намира в зона на силно разпродаден пазар.

Коментари: 0