Международни финансови пазари: 21 декември

Водещите технологични компании Apple, Facebook и Alphabet се търгуваха на по-ниска цена

Международни финансови пазари: 21 декември
636 ~ 3 мин. четене

Щатските акции се търгуваха с малки изменения, след като Конгресът одобри законопроекта, с който ще бъде намален корпоративния данък от 35% на 21%. Индексът Dow Jones изгуби 28.10 пункта и завърши деня при 24726.65 пункта.  S&P 500 изгуби 0.11% от стойността си, като ръстът в енергийния сектор беше париран от понижението на секторите на комуналните услуги и недвижимите имоти.

Nasdaq завърши деня с понижение от 0.04%, като водещите технологични компании Apple, Facebook и Alphabet се търгуваха на по-ниска цена. Забавянето на възходящото движение на капиталовия пазар е очаквана реакция от пазара, след силното поскъпване на щатските акции и нуждата от уравновесяване на търговията.

Европейските борси също затвориха на отрицателна територия, като DAX изтри повече от 1% от стойността си и завърши търговията на 13069.17 пункта, докато FTSE 100 се спря на 7525.22 пункта, което е понижение от 18.87 пункта.

Цената на златото достигна двуседмичен връх при 1265.45 долара за тройунция, след като щатската валута отслаби позициите си спрямо някой активи. Цената на петрола се повиши през изминалия ден, подкрепена от спада на запасите на суров петрол в САЩ. Докладът показа, че към 15 декември запасите на лек суров петрол в САЩ  са намалели с 6.495 млн. барела спрямо очакванията за спад с 3.769 млн. барела. Вследствие на което, цената на суровина достигна 58.05 долара за барел, докато сортът Брент поскъпна с 1.11 на сто до 64.52 $/bbl.

Икономически растеж – САЩ

От 15:30 часа ще бъдат публикувани последните данни за икономическия растеж на САЩ за трето тримесечие на 2017 година. очакванията са те да покажат разрастване на икономиката с 3.3% за трите месеца, завършващи през септември, което съвпада с предварителните данни.

Bankia SA

Италианската банка предлага добра възможност за инвестиция, след като цената е подкрепена от 50 дневната средна, имаме образувано тройно дъно и индикаторът Стохастик дава сигнал за покупка. В средносрочен план очакваме тест на максимума при 4.50. Трябва да имаме предвид, че акциите на компанията са силно обезценени от 2013 година насам и възходящото движение изглежда ограничено до малко над 6 евро.

EUR/USD

Ценовата формация на валутната двойка подсказва, че корекционното движение е завършено и има възобновяване на възходящия тренд. Образуването на дивергенция и отскачане от 50 дневната средна показва, че купувачите са водещи в търговията и се очаква да видим котировките близо до 1.20 до края на годината. В противен случай, понижение под 1.17 ще отслаби движението нагоре  и ще предизвика засилена продажба на EUR/USD.

XAU/USD

Цената на златото опитва да е възстанови след продължителното поевтиняване, но изглежда, че възходящото движение е към своя край и очакваме да срещне съпротива около нивото 1280, откъдето да последват нови разпродажби на и прибиране на печалбите от дългите позиции. При обръщане на тренда и активизиране на продавачите може да се влезе в къса позиция при спад под 1255 долара за трой унция с първа цел $1246.

Nikkei 225

Японския индекс консолидира от началото на ноември, като смятаме, че рейнджовото движение е към своя край и предстои ново възходящо движение, което ще започне с пробив над линията на съпротива при 23000 пункта. Възходящо пресичане при индикатора MACD ще подкрепи очакванията ни за начало на нова възходяща вълна и може да активира купувачите да задвижат стойността на индекса към по-високи нива.Подкрепи Economic.bg