Microsoft иска да създаде център за софтуерни роботи в Гърция

Страната привлече важни инвестиции по време на пандемията

Microsoft иска да създаде център за софтуерни роботи в Гърция
760 ~ 1 мин. четене
Говорителят на Microsoft Чарлз Ламана разкри в четвъртък, че мултинационалната технологична компания планира да създаде център по роботика в съседна Гърция, предават местните медии. Новината идва, след като страната успя да привлече ключови чуждестранни инвестиции по време на пандемията от коронавирус. 

Центърът ще се занимава с развитието на софтуерна роботизация за автоматизиране на процесите (RPA, от Robotic Process Automation). Анонсът за него бе направен по време на телеконференция между премиера Кириакос Мицотакис, представители на големи мултинационални компании, както и такива на гръцки технологични фирми. 

По-рано този месец Microsoft придоби гръцкия софтуерен разработчик Softmotive за 100 млн. долара в най-голямата сделка в индустрията в страната досега. Вниманието бе привлечено и от купуването на още една фирма – Think Silicon от Applied Material. 

Сделките маркират важни стъпки към развитието на високите технологии в Гърция. Самият Мицотакис ги определя като „изключително положително послание“ при това в много труден за страната момент. 

Зад идеята за PRA център стои тъкмо придобиването на Softmotive. Базираната днес в Обединеното кралство компания е създадена през 2005 г. в Атина, а през 2015 г. мести централата си в Лондон. Тя е считана за един от пионерите в създаването на софтуерни роботи за автоматизиране на задачи. Секторът днес се радва на огромен интерес, тъй като такива технологии се използват за автоматизирането на процеси, които съвременният потребител използва многократно. 

Коментари: 0