Microsoft ще бори конкуренцията при браузърите с pop-up известия

Гигантът иска да привлече повече потребители да използват нейния Edge

Microsoft ще бори конкуренцията при браузърите с pop-up известия

Снимка: Pexels

564 ~ 1 мин. четене
Microsoft тества pop-up известия в Windows 10, които да предупреждават потребител, стартиращ инсталирането на Chrome или Firefox, че той всъщност вече разполага уеб браузър. Операционната система на гиганта идва с внедрен Microsoft Edge (наследник на Internet Explorer). 

Текстът в изскачащите прозорци информира потребителя, че Edge е „по-бърз и по-безопасен“ браузър за операционната система Windows 10. В свое изявление Microsoft обяснява, че pop-up предупрежденията се тестват сред малък брой хора, част от инициативата Insiders, предава BBC. 

Програмата Windows Insider дава възможност на Microsoft да тества различни функции и да получава обратна връзка за тях, преди да ги пусне сред по-широка аудитория. 

От Microsoft изтъкват, че въпросните pop-up известия не прекратява инсталирането на софтуер. Контролът остава в ръцете на клиентите и те могат да изберат браузър по свое усмотрение, се казва още в изявлението на компанията. Също така въпросната сигнализация може да бъде деактивирана. 

Тези мерки не са изненада, предвид че в миналото Microsoft бе сурово наказана заради злоупотреба с господстващо положение при настолните компютри, където хитро успяваше да привлича хората да използват нейните продукти. Компанията плати милиарди за това, че не беше предоставила достатъчна и ясна информация на потребителите, че могат да използват и конкурентните браузъри. 

Pop-up известията са една от няколко тестови функции, които може евентуално ще бъдат пуснати за широка употреба през октомври. 
Подкрепи Economic.bg