Microsoft въвежда забрана на глупави пароли

Най-често използваните пароли няма да се допускат

Microsoft въвежда забрана на глупави пароли
276 ~ 1 мин. четене

Microsoft променя начина, по който ни позволява да мислим за паролите си в отговор на разпространение от хакер 117 млн. потребителски имена и пароли, взети от LinkedIn през 2012 г.

Онлайн акаунтите обикновено задават изисквания за парола, която трябва да е с определена дължина, да съдържа специални символи или главни букви, за да бъде валидна. Според проучване на един от програмните мениджъри на Microsoft обаче, хората отговарят на тези изисквания по начини, които са предвидим. По този начин правят паролите си по-лесни за разбиване.

Компанията ще се възползва от милионите изнесени пароли, за да определи най-често срещаните и да забрани използването им в бъдеще. Така Microsoft ще се опита да засили сигурността и да защити потребителите от склонността да използват пароли като „123456“, които са твърде лесни за отгатване.

С всяко следващо изтичане на пароли списъкът ще се обновява с включването на нови ужасни пароли, които ще бъдат забранявани. Тази услуга вече е интегрирана в услуги на компанията като Outlook, Xbox и OneDrive.

Начинът за откриване на акаунт остава същият, както досега, освен ако потребителят не си е избрал глупава парола. Ако това се случи, той ще бъде помолен да я смени с нова, по-трудна парола.

Подкрепи Economic.bg