Мигрантите искат да се приберат у дома

\"Аз дойдох в Германия, защото всеки казва, че там е рай, и сега съжалявам за решението си\", казва един от сирийците

Мигрантите искат да се приберат у дома
3710 ~ 2 мин. четене

Нараства броят на мигрантите, които са се преместили в Германия от Близкия изток през изминалата година, но много от тях съжаляват за своя избор. Репортери на The Wall Street Journal се срещат с мигрантите и разказват историите им.

Според Wall Street Journal, една значителна част от мигрантите, които са мигрирали от Близкия изток в Германия, вече съжаляват за решението си. Реалната ситуация в страната не съвпада с техните очаквания.

По думите на един от тези мигранти, дошли в Германия от Сирия, той е очаквал, че на новото място ще му дадат малък собствен дом и пари, за да започне свой личен бизнес, но вместо това е получил само една стая в старата административна сграда, набързо превърната в хостел за новопристигналите имигранти.

"Аз дойдох в Германия, защото всеки казва, че там е рай, и сега съжалявам за решението си" - вестникът цитира 30-годишен мъж на име Амер, който през октомври миналата година, продавайки цялото си имущество в Сирия със семейството си, се премества в Германия. За това той е платил € 15 000. Сега Амер събира нещата и парите си, за да се завърне в страната си, въпреки продължаващата гражданска война.

Подобна е и историята на 51-годишния Абдула ал-Соан, който пристига в Германия от град Дейр ез-Зор в източната част на Сирия преди десет месеца. Той има диабет и идва в Германия за лечение в рамките на програмата на ООН. Сега той е подал заявление за нов паспорт, за да се завърне у дома. По думите му, той няма претенции срещу Германия и германците. "Те всички са много мили. Просто имат свой собствен начин на живот, а ние свой" - вестникът цитира думите му.

Припомняме, че през изминалата 2015 г. в Германия пристигнаха повече от 1 милион мигранти, които са избягали от войната, не само в Сирия, но и в Ирак и други страни от Близкия Изток, както и Северна и Централна Африка.

Експертите вече предупреждават, че голяма част от имигрантите са неквалифицирани и нямат шанс да си намерят работа в страната. Сега много от тях осъзнават, че преминаването от организирани лагери за бежанци към по-удобни условия се затяга и най-вероятно ще се забави с месеци и дори години. С пристигането си те също осъзнават, че изучаването на немски език ще отнеме много време. 

Подкрепи Economic.bg