Милен Велчев: Правителството залага „мини“ за следващите управляващи

Според бившия финансов министър е притеснителен фокусът върху социалните разходи в Бюджет 2021

Милен Велчев: Правителството залага „мини“ за следващите управляващи

Снимка: bTV/Стопкадър

Притеснително е ударението върху социалните разходи в Бюджет 2021 - но не толкова тези, които са свързани с преодоляване на пандемията, колкото дългосрочните такива, които могат да подкопаят стимулите за пенсионно осигуряване. Това каза бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на bTV тази сутрин.

Той визира увеличението на минималната пенсия с 20%. „Предстои да видим колко е устойчиво и какви мини ще заложи за следващото правителство, което и да е то“, коментира Велчев. Според него такава голяма система трудно може да бъде взривена с едно конкретно действие, но начинът, по който се предлага това увеличение, търпи значителни критики.

Например това, че по-високите пенсии се увеличават с много по-малък процент (5% - бел. ред.) от по-ниските, води дългосрочно до разрушаване на стимулите за пълноценно участие в осигурителната система“, коментира финансистът.

Според Велчев има основание да се смята, че Бюджет 2021 е предизборен. „Опитът на предишни правителства показва, че такива извънредни харчове, особено в социалната сфера, не носят резултати“. Той даде пример с правителството на Иван Костов, което през последната година от управлението си увеличи непланирано с 20% пенсиите, както и с правителството на тройната коалиция, „когато и с мое участие, за съжаление, но под натиска на БСП, пенсиите бяха вдигнати неоснователно бързо“.

По отношение на продължаващата мярка „60/40“ Велчев напомни, че тя помага на тези, които все пак имат перспективи да оцелеят. Друг въпрос е как се администрира, „защото само няколкостотин милиона са похарчени от началото на пандемията по нея, като очакванията бяха за повече от милиард“.

Това показва, че фирмите или нямат доверие на правителството, че тази мярка може да бъде приложена, или административните изисквания са толкова високи, че те но могат да отговорят на тях“.

Коментари: 0