Милиардерът, който напусна училище и сега ще се „разходи“ в космоса

Той пилотира военни самолети за забавление, но сравнение между тях и космическия кораб „няма“

Милиардерът, който напусна училище и сега ще се „разходи“ в космоса

Снимка: Instagram/Jared Isaacman

Спортният празник Super Bowl традиционно приковава вниманието на цяла Америка и тази година милиардерът Джаред Исаакман използва случая, за да рекламира „първата в света цивилна мисия“ в космоса, която той плаща, а SpaceX осъществява. Предприемачът се появи за 30 секунди на около 100 млн. екрана в САЩ в опит да запали и други хора за идеята си. 

Мисията, наречена Inspiration4, има благотворителен характер и цели да набере 200 млн. долара в помощ на детската изследователска болница "Сейнт Джуд". Освен това пътуването около Земята в капсула Crew Dragon на SpaceX в края на 2021 г., ще сбъдне голямата мечта на 37-годишния Исаакман, който малък иска да отиде в космоса.

Реших, че ще отида в космоса, когато бях на 5 години“, разказва той.

Исаакман е основател на Shift4 Payments, но също е опитен пилот (бел. р. - той постави световен рекорд през 2009 г. за най-бързия полет около света с лек самолет). Състоянието на Джаред се оценява на 2.3 млрд. долара според Forbes, но каква част от тях ще отидат за пътуването около космоса се пази в тайна.

Едно е сигурно – няма да е евтино

Исаакман вече е отделил 100 млн. долара за каузата си, а 30-секундните реклами за Super Bowl се оценяват на около 5.5 млн. долара тази година. Отделно Джаред покрива и четирите места на екипажа (едното, от които е отредено Хейли Арсено, 29-годишен асистент на лекар, оцелял от детски рак на костите). НАСА пък плаща на SpaceX около 55 млн. долара за всеки астронавт, който се включи в космическото пътуване на борда на капсула SpaceX.

Каквато и да е сметката, Исакман вярва, че сумата е малка. „Това е първата стъпка към свят, в който всеки може да отиде и да се впусне сред звездите“, казва той.

От тийнейджър предприемач до мултимилиардер

През последните две десетилетия основният фокус на Исаакман беше управлението на компанията, която той основа като тийнейджър в мазето на родителите си в Ню Джърси.

Тогава Исаакман и неговият приятел Брендън Лаубер прекарват голяма част от свободното си време в поправяне на компютри и изграждане на уебсайтове. Хрумва и да опитат да спечелят пари от уменията си. В гимназията Исаакман започва лятна работа, продавайки компютри в затворения вече търговец на дребно CompUSA. Но всъщност той казва, че използва работата, за да насочи клиентите към собствения си стартиращ бизнес.

„Набирах клиенти“, обяснява той. Когато те влизат в магазина с компютърни проблеми, той им казва:

Е, можете да си купите това или ако искате, имам страничен бизнес и мога да се погрижа за вас“.

Един от тези клиенти бил Марио Паризи, главен изпълнителен директор на компания за обработка на плащания, наречена Merchant Services Inc., който толкова се впечатлил от работата на Исаакман по изчистването на бизнес системите му от вируси, че му предложил работа като вътрешен IT консултант. Исаакман не се двоумял много и бързо напуснал гимназията, за да заеме с работата. Родителите му обаче имали едно условие.

„Родителите ми искаха да са сигурни, че поне имам диплома за средно образование, затова получих GED (бел. р. – дипломира се, след като взима тестове извънгимназиално). Това беше основното изискване“, обяснява Исакман, който всъщност по-късно завършва и колеж.

Само след шест месеца в MSI Исаакман вече има идея за собствена компания – той измисля процесор за плащания, който ще улесни търговците да създават терминали за кредитни карти в бизнеса си, без да бъдат заринати от документи. Исаакман смята, че може да примами бизнеса, като опрости процеса, който според него е бил подобен на „получаване на търговска ипотека“ по отношение на бюрокрацията.

Той стартира бизнес начинанието си в мазето на родителите си и с чек за 10 000 долара от дядо си. Парите му послужили, за да сглоби няколко компютъра и да си осигури още толкова телефона. 

Това е достатъчно, за да потръгне“, обяснява той.

Джаред кръщава компанията United Bank Card, която през 2012 г. се преименува на Harbortouch, а след още шест години става Shift4 Payments. Исаакман веднага наел баща си, опитен продавач, работил във фирма за домашна охрана, както и приятеля си Лаубер, който остава главен технологичен директор на компанията.

Лаубер и Исаакман използват своите IT умения за изграждане на процеса по онлайн кандидатстване, докато бащата се обажда в местни ресторанти и други малки фирми в търсене на клиенти. Тази организация на работата дава шанс на тийнейджъра да избегне личния контакт с потенциалните клиенти, които биха могли да се стреснат от крехката му възраст и да подходят с недоверие. Исаакмане разказва, че започва да се среща на живо с тях едва през 2004 или 2005 г., когато вече е прехвърлил 20-те. 

Той споделя, че по онова време не си е представял, че компанията му един ден ще струва над 6 млрд. долара, на колкот осе оценява след IPO-то си през юни 2020 г. И все пак Исаакман гледа с умиление ранните дни на старта си.

Един от най-добрите моменти при стартиране на бизнес е, когато осемте души в мазето ядат китайска храна и всички споделят знания, успехи и неуспехи заедно“, посочва той.

Един от първите големи клиенти на United Bank Card е корабоплавателната компания Mail Boxes, която наема стартъпа, за да осигури системи за обработка на плащания за повече от 4000 места на дребно. След това, през 2001 г., компанията бе закупена от UPS. Сега в Северна Америка има над 5000 UPS магазина, които използват технология за обработка на плащания, предоставена от компанията на Исаакман.

Същата година той премества своите бизнес операции от мазето на родителите си в първите си корпоративни офиси в Хай Бридж, Ню Джърси. През следващите няколко години отваря такива и в Аризона и Северна Каролина. Днес Shift4 Payments има седалище в Пенсилвания, с над 730 служители, разпределени в осем офиса из САЩ, Канада и Литва.

С годишни приходи над 700 млн. долара, днес Shift4 обработва милиарди транзакции всяка година на стойност над 200 млрд. долара за над 200 хил. фирми, сред които големи вериги ресторанти като Popeyes, Auntie Anne's и Denny's, както и вериги за хотелиерство като Caesar's Entertainment и хотелската група Mandarin Oriental.

Хобито се превръща в страст

Няколко години след стартирането на бизнеса той вече поглъщаше целия ми живот“, споделя Исакман. „И в един момент, доста рано, когато работех почти денонощно, бях близо до бърнаут. Затова реших, че искам да започна да летя.“

Исаакман лети от много ранна възраст. Той казва, че като дете е присъствал на Aviation Challenge, младежки лагер, организиран от Американския космически и ракетен център в Хънтсвил, Алабама, където е научил за военни самолети и е използвал полетни симулатори.

Започва да взима уроци по авиация през 2004 г. и само пет години по-късно успява да постави световен рекорд с полета си около света в Cessna Citation CJ2, който му отнема…

…малко под 62 ч, или около 20 ч по-малко от предишния рекордьор.

През 2012 г. Исаакман основава Draken International, компания, в която работят военно обучени пилоти на изтребители, които обучават пилоти-студенти за военновъздушните сили на САЩ. Продава я миналата година на инвестиционната компания Blackstone Group за „деветцифрена сума“, според Forbes. Но управлението на тази компания му дава възможност да се качи на борда на редица военни самолети, включително Mikoyan MiG-29 и Douglas A-4 Skyhawk.

И все пак той казва, че не „смята, че има нещо като сравнение“ между самолетите, с които е летял преди, и предизвикателството да лети с космически кораб, който ще обиколи Земята. Ето защо Исаакман и останалите от екипажа на Crew Dragon ще прекарат голяма част от следващите няколко месеца в обучение за мисията с астронавти и SpaceX.

В екипажа влизат Исаакман, някой от дарителите в кампанията по набиране на средства, млад предприемач, спечелил онлайн състезание на платформата Shift4 Payments и лекарката от „Сейнт Джуд", която е посланик на каузата.

Те ще трябва да станат „екип“, казва Исакман: „Всички ние ще се опознаем помежду си, тук на Земята, много преди да се качим на ракета и да излезем в космоса“.

Исаакман лобира за тази възможност в продължение на години, докато чака частна компания да стане готова за изпълнението на изцяло граждански полет.

Вероятно от 2007 г. започнах да блъскам по вратата на SpaceX и някои други частни авиокосмически компании, просто изразявайки интереса си“, казва той.

След години чакане и досаждане на Илон Мъск, възможността изгрява в края на 2020 г., след като SpaceX пренаписа историята няколко и стана първата частна компания, извела астронавти на НАСА до Международната космическа станция. 

При обявяването на бъдещата мисия самият Мъск определи този изцяло цивилен полет като „важен крайъгълен камък за осигуряване на достъп до космоса за всички“.

Коментари: 0