Милиарди се перат чрез криптовалути, обяви Европол

Новината идва след срива на bitcoin миналата седмица

Милиарди се перат чрез криптовалути, обяви Европол
3404 ~ 2 мин. четене
Между три и четири милиарда паунда се перат чрез криптовалути, сочат данните на Европол. Новината идва непосредствено след срива на bitcoin на половина спрямо рекордните нива от декември. 

Директорът на агенцията Роб Уейнрайт заяви пред BBC, че регулаторите и лидерите в отрасъла трябва да работят заедно, за да се справят с проблема.

По негови думи изчисленията сочат, че около 3-4% от 100 млрд. лири незаконни приходи в Европа са преминали през криптовалути. Уейнрайт изрази загриженост, че този процент расте бързо.  

Има различни видове криптовалути, но най-популярна безспорно е bitcoin. Дигиталните пари са предназначени да бъдат алтернатива на паунда, долара, еврото. Въпреки това, за разлика от традиционните валути, те не се контролират от правителствата и традиционните банки. 

Парични мулета

Нерегламентираната природа на криптопарите привлича престъпниците, тъй като е трудно за органите на реда да следят движението. „Полицията не може да наблюдава тези сделки“, изтъква Уейнрайт и обяснява, че ако те бъдат идентифицирани като престъпни, на практика няма начин да се замразят активите, каквато стъпка може да бъде предприета от обикновената банкова система. 

Друг проблем, идентифициран от Европол, е свързан с метода, използван от престъпниците за изпиране на пари. Постъпленията от престъпна дейност се превръщат в bitcoin, след което се разделят на по-малки суми и се насочват към хора, които на пръв поглед не са свързани с криминално проявените. 

Те всъщност влизат в ролята на „парични мулета“, които впоследствие превръщат дигиталните валути отново във физически и ги връщат на организацията, от която са дошли. „Много е трудно за полицията да установи кой ги осребрява“, коментира Уейнрайт.

Той посочва още, че органите на реда вече са забелязали тенденция милиарди, генерирани от продажба на наркотици в цяла Европа, да се конвертират в bitcoin. В тази връзка директорът призова управителите на крипто индустрията да съдействат на властта. „Те трябва да предприемат отговорни действия и да си сътрудничат с нас, когато разследваме мащабни престъпления“, каза Уейнрайт. 

Твърде бавно

С бума на криптовалутите се забелязват и опитите на властите да засилят регулацията в сектора. Те обаче се придвижват твърде бавно към реализация. 

Обмисля се например как в целия Европейски съюз да има механизъм, по който търговците да разкриват самоличността и всяка подозрителна дейност, като се очаква той да заработи до края на тази година. 

Подкрепи Economic.bg