Министър Седларски посети компании в индустриална зона Марица

Той се запозна с дейността на Сокотаб и „Либхер Хаусгерете Марица“

Министър Седларски посети компании в индустриална зона Марица

Снимка: МИ

Министърът на икономиката Теодор Седларски посети българското дружество на американската компания Сокотаб - водещ търговец на ориенталски тютюн, както и дъщерното предприятие на „Либхер Хаусгерете Оксенхаузен” ГмбХ – „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД, разположени на територията на индустриална зона „Марица“, част от „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ).

По време на работната среща управителят на Сокотаб ЕООД запозна министър Седларски с основата дейност на компанията, свързана със закупуване на ориенталски тютюн от производителите и неговата промишлена обработка. Сокотаб осъществява дейност във всички страни, където се отглежда класически ориенталски тютюн – България, Гърция, Македония и Турция. „Щастливи сме от начина, по който се развива компанията ни в България и сме оптимисти за бъдещето й“, заключи нейният управител.

В края на срещата министър Седларски направи обиколка на завода за преработка на тютюн.


В „Тракия икономическа зона“ министърът на икономиката посети и производствения център на „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД, чиято основна дейност е развитие, проектиране, производство и пласмент на домашни и промишлени хладилници, замразители с чекмеджета и замразители тип „ракла“ с принадлежности. На срещата присъстваха тримата управители на дружеството Георги Дамянлиев, Христо Георгиев и Герхард Дивалд. Дружеството, което е 100% дъщерно предприятие на „Либхер Хаусгерете Оксенхаузен” ГмбХ, подсигурява работа на 2036 души в региона, а заради мащабните си инвестиции както в производствените мощности, така и в развойната дейност на територията на община Марица, „Либхер“ е отличавана трикратно с наградата „Инвеститор на година“.

По време на срещата бе изтъкнато, че основен проблем пред инвеститора е липсата на технически кадри и бе подчертана ролята на дуалното образование като ключов фактор в решаването на проблема. Представителите на „Либхер“ поясниха, че за да се справят с този проблем, са обособила свой собствен учебен център, където в продължение на година обучават от 8 до 10 стажанти, 95% от които след това остават на работа в предприятието и получават заплати, по-високи от средните за района.

Коментари: 0