Министър: Учителската заплата трябва да е над средната за страната

През миналата година младши учители са получавали 930 лева, при средна заплата от 1080 лева

Министър: Учителската заплата трябва да е над средната за страната
1556 ~ 1 мин. четене
Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да мотивираме младите хора да се включат в учителската професия. Това каза в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос за очаквания недостиг на учители и големия брой такива в предпенсионна възраст, съобщи БНТ.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението и той припомни ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат.

Вълчев даде пример, че през миналата година средната брутна заплата за младши учители вече е била 930, в момента е 1080 лева и отново каза, че е важно учителската заплата да превишава средната за страната.

Важно е във всяко училище да имаме достатъчно учители, затова променихме модела на разпределение, като водещ е разходът за учители, посочи още той.

Предизвикателството пред всички образователни системи е да привлекат младите хора за включване най-напред в педагогическо образование, било чрез отпускане на допълнителни стипендии или допълнителен прием в приоритетните образователни направления, като и допълнителна квалификация за хора без педагогическо образование. По думите на министъра, през следващите години педагогическата професия ще става много по-отворена към специалисти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе участие в Национална конференция на тема: "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование". 
Подкрепи Economic.bg