Министърът на енергетиката подаде оставка

Причината е съмненията за връзки с купувача на ЧЕЗ

Министърът на енергетиката подаде оставка
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Тя каза, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов и ще я депозира, а той ще реши какво да направи след това.

Причината за оставката са появилите се съмнения за връзка на Петкова с фирмата купувач на българските активи на CEZ - "Инерком България". От вчера в медийното пространство се върти информацията, че тя е кума на семейство Върбакови, собственици на дружеството купувач на енергийната компания. Министърът в оставка обаче опроверга това като каза, че познава семейството от 20 години, но не им е кума. 

Сега желанието ѝ е да изчисти името си заради появилата се информацията. "Понеже не искам по никакъв повод да се коментира, че има отношения, да има поводи за съмнение по отношение на сделката това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката", каза Петкова. 

По отношение на сделката за ЧЕЗ тя добави, че процедурата е проведена от чешката държава. По думите ѝ, българската държава, българското правителство нямат никакво отношение към процеса и това е процедура, която се провежда по чешкото законодателство. "Смятам, че това изключва абсолютно всякакви хипотези, съмнения, намеци за определена намеса на българската държава, на българското правителство за вземането на решението на чешката държава", заяви Петкова. 

Министърът в оставка отбеляза, че ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава преди сделката. Те са суверенна държава, имат свои закони, правила и провеждат процедурата съгласно тяхното законодателство, посочи Петкова. 

"Българската държава има съответното законодателство, съответните институции, които от тук нататък ще кажат своята тежка дума. Това, че чешката държава е избрала определена компания, не означава нищо. От тук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от страна на КЗК, КФН и КЕВР", подчерта Петкова.

ДАНС е в правото си и трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията и всичките възможности да осъществява своята дейност съобразно националното законодателство, съобразно изискванията за сигурност, защото тук става въпрос за стратегическа инфраструктура, за енергийна сигурност, каза още Петкова.

Според финансовия министър Владислав Горанов обаче, решението за оставка е прибързано и липсва аргументация за него. По повод предложението на БСП държавата да си върне контрола над дружеството той каза, че не е сигурен дали държавно предприятие ще се справи по-добре от частна инициатива. 

Съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ не са само заради вероятната връзка на Петкова с "Инерком", а идват и от това, че неизвестна фирма от Пазарджик "Инерком" с капитал от 50 хил. лв. ще купи българските активи на енергийния гигант, които по непотвърдена информация се оценяват на около 300 млн. евро, за които дружеството трябва да изтегли заем. "Частната собственост управлява по-добре от държавата", категоричен е Горанов. 

Спорната сделка за продажбата на българските активи на ЧЕЗ коментира днес и депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев. Според него, не се вижда какъв опит имат новите купувачи на ЧЕЗ и какъв капацитет имат да управляват подобен бизнес, който управлява 1/3 от разпределителната мрежа в България.
Коментари: 0