Министерство на енергетиката започва проверка на „студения резерв”

Обект на инспекциите е спазването на резервите от горива, определени в наредба

Министерство на енергетиката започва проверка на „студения резерв”

Министерството на енергетиката и на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и тази година ще проверяват готовността на топлофикациите да осигурят „студен резерв” за предстоящия зимен сезон.

Обект на инспекциите относно спазването на Наредба 11 за резервите от горива ще бъдат ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД, ТЕЦ „Марица 3“ АД – Димитровград, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 1“ ЕООД, гр. Гълъбово, ТЕЦ „Брикел“ ЕАД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация-Русе“ ЕАД, „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, „Топлофикация-Сливен“ ЕАД и „Топлофикация-Перник“ АД.

ЕСО ще инспектира техническата изправност и поддържаните запаси на доставчиците с договори за осигуряване на разполагаемост за студен резерв – ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, ТЕЦ „Марица 3“ АД -  Димитровград и „Топлофикация-Русе“ ЕАД. Проверките ще продължат до 29 ноември. 

Съвместните инспекции са част от мерките за постигане на сигурно, безопасно и ефективно функциониране на електроенергийната система през зимния сезон, съобщават от ресорното ведомство.

Economic.bg съобщи за предстоящите проверки още в края на месец октомври. 

Припомняме, че подобна проверка се предприема за втора поредна година след кризисната ситуация в първите дни на 2017 г. Тогава някои от централите, които трябваше да осигурят „студен резерв” не успяха да активират производството си веднага.

Коментари: 0