Министерството ще съди фирмите, които внасят жалби срещу тол системата

Според министър Нанков всички процедури са законобразни, а жалбоподателите целят бавене на процесите

Министерството ще съди фирмите, които внасят жалби срещу тол системата
1140 ~ 1 мин. четене
Автор: Венцислав Генков
Юристите на регионалното министерство ще заведат дела срещу фирмите, които подават жалби срещу процедурите за избор на изпълнител на планираната тол система. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти, предаде репортер на Economic.bg. Той припомни, че КЗК вече се е произнесла с отрицателно становище по една от трите, които бяха входирани при последния търг, а по останалите две се очаква становище.

По думите му всички процедури са законосъобразни, а жалбоподателите целят бавене на процесите и нищо друго.

Сред плановете на министъра са да въведе модел в програмата за енергийна ефективност. Работна група в министерството с представители на браншовите организация и външни експерти ще представи оптимизиран модел за изпълняване на програмата по саниране. В момента малко над 400 са сградите, които са въведени в експлоатация, от общо 2000. Работи се по 600 сгради в момента, а още около 1000 се очаква да стартират.

За в бъдеще според него е възможно да се въведе частично съфинансиране, но първо трябва да се приключат планираните дейности. До средата на следващия месец ще бъде представена визия за политика в жилищния сектор. Към момента са изплатени 640 млн. лв. към общините по програмата за саниране, остават да се усвоят още 1.4 млрд. лв. „В програмата има ресурс, ще остане още. Имаме и кредитиране с ниски лихви по линия на фонда за градско развитие. Когато правим пълното саниране с конструктивното укрепване, сградата си удължава живота с 15-20 г.“, допълни Нанков.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg