Министърът на икономиката търси обяснения от надзора на банката за развитие

Петков чака БНБ за одобрение на промени в банката

Министърът на икономиката търси обяснения от надзора на банката за развитие

Снимка: БТА

4256 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Служебният министър на икономиката Кирил Петков вече е поискал от БНБ да одобри промяна в устава на Българската банка за развитие (ББР), така че тя да не може да отпуска кредити за повече от 5 млн. лв. на една компания. Това се случва след предоставената миналата седмица информация от Петков, че осем компании са получили кредити от държавната банка на обща стойност близо 1 млрд. лв.

Петков организира и изслушване на представителите на надзорния съвет на ББР следващата седмица, за да обяснят как са допуснали концентрация на кредити на такава висока стойност в само осем фирми. Те ще трябва да посочат как това финансиране е помогнало за увеличението на работните места, насърчило е износа и иновациите, заяви Петков в интервю за „Дарик“ радио.

Ще бъде публично и ще бъде заснето на онлайн платформа, така че всеки гражданин, който се интересува къде му отиват данъците, да може да види. Ако нашата Българска банка за развитие дава на 8 фирми 946 млн. лв. вместо на 10 хил. малки компании по 100 хил. лв. - какъв резултат би имало за икономиката в страната, при положение, че малките фирми сега имат ликвидни проблеми и такъв тласък с достъпен заем особено в областта на експорта и иновативността, би дал голям отзвук в икономиката“, посочи той.

Предоставените ĸpeдити нe ca лoши или нeoбcлyжвaни, но ca гoлeми и пpoтивopeчaт нa идeятa зa cъщecтвyвaнeтo нa дъpжaвнaтa нacъpчитeлнa бaнĸa. B нeйния ycтaв e зaпиcaнo, чe тя тpябвa дa пoдĸpeпя мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия, ĸoитo пo-тpyднo биxa пoлyчили зaeм oт тъpгoвcĸa бaнĸa нa дoбpи ycлoвия.

Служебният министър уточни, че като принципал на банката няма достъп до кредитните досиета заради двустепенен контрол на банката. На въпрос за възможната смяна на надзорния съвет на ББР, Петков отвърна, че той не може да бъде преназначен без одобрението на БНБ.

Зависи дали в БНБ искат или не да сменят този Надзорен съвет“, коментира Петков.

Коментари: 0