Мистериозният създател на Bitcoin излезе на светло

Крейг Райт е \"бащата\" на електронната валута

Мистериозният създател на Bitcoin излезе на светло

Австралийският предприемач и компютърен специалист Крейг Райт призна, че той е мистериозният създател на криптираната валута Bitcoin.

Бизнесменът призна пред Би Би Си, че именно той стои за псевдонима Сатоши Накамото - име, което досега бе свързвано с основаването на дигиталната система през 2009 година.

"Аз бях в основата, други хора ми помогнаха", каза Райт и уточни, че решението да направи разкритието не е взето от самия него. 

С изявлението той сложи край на спекулациите от последните години за това чия е идеята за дигиталната платежна система. За да докаже твърдението си, Райт е представил монети, за които е известно, че са собственост на създателя на Bitcoin.

Екипът от разработчици, който стои зад системата за разплащания, също е потвърдил информацията.

Самият Крейг Райт е разкрил самоличността си на три международни медии – BBC, The Economist и GQ. Пред техни представители той е използвал криптирани т.нар. криптографски ключове, създадени при дебюта на Bitcoin, за които се е знаело, че са били изобретени от мистериозния Сатоши Накамото.

Бизнесменът заяви категорично, че няма за цел да печели пари или слава от разкритието, както и че би отказал каквато и да е награда във връзка с Bitcoin.  

Коментари: 0