Митниците са събрали 3 млрд. лв. за 2015 г.

Трябва да има повече осъдени за финансовите измами, категоричен е Ваньо Танов

Митниците са събрали 3 млрд. лв. за 2015 г.

Снимка: Стоян Йотов

184 ~ 2 мин. четене

Близо 3 млрд. лв. са приходите на Агенция „Митници“ за последната година, като около 600 млн. от тях са от акцизи. Това заяви директорът на приходното ведомство Ваньо Танов пред Нова Телевизия.

Задачата на Агенция „Митници“ е да се създадат равни условия за всички участници в бизнеса. В хазната влизат големи приходи от осветения сектор и борбата с контрабандата. Според Танов години наред тези пари не са събирани, но сега събираемостта е нараснала с над 12%.

„Този ръст не може да бъде обяснен с икономически растеж. Не трябва обаче да се използва думата контрабанда, а финансови измами, които са възможни заради корупцията във всички системи. В тези години са много малко лицата, които са осъдени, а това поражда усещането за ненаказуемост. Има много хора, които на външен вид не приличат на престъпници, добре облечени са, а всъщност са измамници. За първи път обаче през 2015 г. имаше политическа воля да се преследват тези престъпления“, обясни Танов.

Той коментира и темата за цените на горивата. „Вероятно някой психолог трябва да обясни българския манталитет. Първо хората протестират, когато цените на горивата са високи. После обратното. Явно има очакване, че винаги държавата трябва да се намесва, както беше при социализма. Ако има една птичка, която да казва какви трябва да са цените на горивата, ще има сериозни последствия за нея. Виждате и сега какво става. Но ако една държава като Холандия има производство на горива, рафинерия и дружество, е ясно, че дружеството, което я държи ще иска да поддържа определени цени. Затова е и тази яростна съпротива срещу вноса в България“, заяви Танов.

Ръководителят на приходното ведомство е на мнение, че всички агенции и правораздавателни органи трябва да бъдат попитани защо все още няма осъдени за финансови измами.

„Не може едно дело за задържан митничар да се влачи по 3 г. Съдебната система трябва да се промени. Защото сега например налагаме един запор, но не се знае след 2-3 г. делото как ще се обърне. Вчера видях, че на една фирма трябва да връщаме 100 хил. лв. лихви, запорът също. Получават се едни такива мъгляви обяснения на съда – хем сме прави, хем пък трябва да връщаме пари. Явно има и други тип натиск, ние винаги като сме гузни, дори и да сме прави, гледаме да се защитим“, сигурен е Танов, който призна, че внимава за всяка дума, която казва, заради дела срещу самия него.

Подкрепи Economic.bg