Младите хора са новите жертви на телефонните измамници

Измамите са концентрирани основно в три области - Плевенска, Великотърновска и Русенска

Младите хора са новите жертви на телефонните измамници
3875 ~ 1 мин. четене

Телефонните измамници стават все по-изобретателни, а схемите им вече са ориентирани и към по-младите. Преобладаващата част от жертвите на "ало" мошениците продължават да са възрастните хора, над 70-75 години. Измамниците са концентрирани основно в три области - Плевенска, Великотърновска и Русенска.

Една от тези схеми е осигуряване на преводач за задържан чужденец, заяви Златка Падинкова от Главна дирекция "Национална полиция“ в ефира на БНТ. 

Извършителят се представя за началник на полицейско управление. Свързва се с ръководители на учебни заведения или с преводачески фирми. И търси съдействие за осигуряване на преводач с владеене на определен език във връзка със задържан чужденец. След като бъде направен контакт се иска да бъде направен паричен превод, за да се плати на мнимия преводач. Особеното е, че парите се изпращат в чужбина, основно на сръбски граждани. Сумите в сравнение с други телефонни измами са малки – 100-200 лева, разкри Падинкова.

Друга схема е печалба от томбола на голяма търговска верига или мобилен оператор. Тя обясни, че в масовия случай телефонните измамници използват моментния шок от получаването на неприятна новина. Напоследък често използват и схемата с полицейска операция, която се преплита с други схеми. Актуална е схемата със закупуване на климатици, както и тази с даване на пари за освобождаване на колетна пратка. 

Подкрепи Economic.bg