Северна Корея разгневи международната общност

САЩ, Япония и Южна Корея настояват за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН

Северна Корея разгневи международната общност
4184 ~ 1 мин. четене
След поредния ядрен опит на Северна Корея, Съединените американски щати, Япония и Южна Корея поискаха незабавна среща на Съвета за сигурност на ООН, на която да се обсъдят действията на КНДР. 

Очаквано поредният севернокорейски балистичен тест разгневи международната общност. "САЩ, заедно с Япония и Южна Корея, са поискали спешни консултации за изстрелването на балистични ракети от Северна Корея на 12 февруари", заяви говорителят на американската мисия, цитиран от AFP. 

Според японския премиер Шиндзо Абе подобно действие е абсолютно недопустимо. "Пхенян трябва да се съобразява с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които осъждат подобни военни тестове", категоричен е той. 

Припомняме, че вчера Северна Корея изстреля балистична ракета от въздушната база в Бангхьон към Японско море. Преди да падне в морето, тя най-вероятно е прелетяла между 500 и 550 километра. За момента не е ясен точният вид на балистичната ракета, но според Института за далекоизточни изследвания в Сеул тя може да достигне до САЩ. 

Междувременно КНДР потвърди, че е извършила "успешно" изстрелване на балистична ракета, насочена в посока Японско море.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун предупреди в началото на годината, че във всеки един момент може да се очакват ядрени тестова. Страната е санкционирана многократно от ООН за опитите си за изстрелване на балистични оръжия. 

По-рано южнокорейски вестник разпространи информация, че КНДР разполага с материали за създаването на около 60 ядрени бойни глави. 
Подкрепи Economic.bg