40 млн. лв. ще насърчат иновациите в българските предприятия

Икономическият зам.-министър Александър Манолев връчи договорите на първите одобрени кандидати

40 млн. лв. ще насърчат иновациите в българските предприятия
Министерството на икономиката стартира проекти на обща стойност близо 40 млн. лв. за внедряване на иновации в българските предприятия, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Днес икономическият зам.-министър Александър Манолев връчи първите договори на кандидатите, одобрени по процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). По процедурата са били подадени 360 проектни предложения, от които са селектирани 84, поясни Манолев.

„Без иновации, няма растеж. Това е простата максима, която движи глобалната икономика днес и темпото на тяхното внедряване ще определи растежа на предприятията в бъдеще”, каза зам.-министърът на икономиката и добави, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства. „Всъщност пред тези предизвикателства сме изправени всички – малки и големи икономики; държави и частни компании”, каза още Манолев.

Той поясни, че до 1 юни тази година по ОПИК са изплатени над 700 млн. лв. и са  сключени 1850 договори на обща стойност от 1.7 млрд. лв. Зам.-министърът подчерта, че тези цифри не са успех за Министерството на икономиката, а за българския бизнес, защото тези средства се инвестират за подобряване на неговата конкурентоспособност.

Основната цел на процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“ е нарастване на дела на предприятията, които разработват и разпространяват продуктови и производствени иновации, както и повишаване на иновационния капацитет на предприятията.
Коментари: 0