2,72 млрд. евро финансова помощ за гръцката банка \"Пиреос\"

Тя успя да набере 1,94 млрд. евро частен капитал

2,72 млрд. евро финансова помощ за гръцката банка \
Гръцката банка "Пиреос" ще получи 2,72 млрд. евро държавна помощ според коригирания от нея план за преструктуриране. ЕС официално е одобрил отпускането на средствата. Банката е най-големият кредитор на фирмите и домакинствата в страната. 

Финансирането ще бъде по линия на Европейския механизъм за стабилност (ESM) в рамките на програма за преустройството на гръцката банкова система. Съветът на директорите на ESM ще вземе решение за отпускането на тези средства във вторник, 1 декември. 

"Пиреос" успя да си набави 1,94 млрд. евро частен капитал от идентифицирания от Единния надзорен механизъм капиталов недостиг от 4,93 млрд. евро. В допълнение SSM е одобрил капиталови действия за още 271 млн. евро.

Това означава, че банка "Пиреос“ е повишила достатъчно капитала си от частни инвеститори, за да покрие своя преглед на активите и сценария за базовите капиталови нужди според всестранната оценка на Единният надзорен механизъм на ЕЦБ. Нивото на частен капитал е знак за доверието на пазара в процеса по възстановяване на дългосрочната жизнеспособност на тази банка, заявяват от ЕС, цитирани от БНР.
Коментари: 0