МОН ще преведе на здравното министерство 12.8 млн. лв. за тестове

Със средствата ще бъдат осигурени тестове за учениците от 1. до 12. клас до коледната ваканция

МОН ще преведе на здравното министерство 12.8 млн. лв. за тестове

Снимка: БТА

824 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Министерството на образованието и науката (МОН) ще предостави 12.8 млн. лв. от своя бюджет на Министерството на здравеопазването (МЗ) за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие, съобщават от просветното ведомство.

Припомняме, че в края на октомври т.г. кабинетът отпусна на Здравното министерство 13 млн. лв., с които в момента също се купуват тестове. Заедно със сега отпуснатите допълнителни средства, парите ще стигнат за изследване на учениците от I до XII клас до края на 2021 г. Целта е не само всички да учат присъствено, но и безопасната среда в училище да бъде гарантирана поне до коледната ваканция.

До момента МОН е получило от МЗ общо 851 000 теста за учениците от I до IV клас. От 10 ноември т.г. до сега са използвани около 300 000 от тях. Остатъкът ще стигне за малките ученици до края на следващата седмица. Очакват се още доставки, които ще бъдат разпределени в училищата в страната в рамките на 24 часа.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg