Moody’s понижи дълговия рейтинг на Турция

Компанията запази негативните перспективи пред страната

Moody’s понижи дълговия рейтинг на Турция

Снимка: БТА

Рейтинговата компания Moody’s Investors Service понижи оценката на дълга на Турция, като се позова на нарасналите външни уязвимости на страната наред с ерозиращите фискални буфери и институционални предизвикателства, предава Bloomberg.

Суверенният кредитен рейтинг на страната беше понижен на В2 от В1 в петък, което я поставя наравно с Египет, Ямайка и Руанда. Компанията запази негативните перспективи пред Турция, като отбелязва, че фискалните показатели може да се влошат по-бързо от очакванията в момента.

Рисковете за кредитния профил на Турция нарастват, а институциите в страната изглежда не желаят или не искат да отговорят ефективно на тези предизвикателства“, коментират анализаторите на Moody’s Сара Карлсън и Ив Льоме.

Резервите на Турция в чуждестранна валута са намалели с над 40% тази година до 44.9 млрд. долара към 4 септември, което подлага на натиск способността на страната да задържи баланса на плащанията си, считат анализаторите. Изчерпването на валутните резерви на страната, растящите инфлация и дефицит дърпат надолу турската лира, която изгуби около 20% от стойността си тази година.

Moody’s предупреждава също за растящите геополитически рискове. Припомняме, че териториалния спор между Турция, Гърция и Кипър бе тема на срещата на седем средиземноморски страни във Франция тази седмица.

„Исторически това е най-ниското ниво на кредитния рейтинг на Турция", коментира в Twitter икономистът Угур Гюрсес, позовавайки се на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Коментари: 0