Джонсън: ЕС е заплаха за целостта на Обединеното кралство

Той убеждава депутатите да приемат законопроекта му, който отменя части от Споразумението за Brexit

Джонсън: ЕС е заплаха за целостта на Обединеното кралство

Снимка: БТА

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън защити хода си за въвеждане на ново законодателство, което да отмени части от Споразумението за Brexit с Брюксел, като каза на депутатите, че законопроектът е „необходим, за да се спре чуждата сила да разбива страната ни“.

По време на виртуална среща с консервативни депутати в петък вечерта премиерът е описал законопроекта, за който правителството признава, че ще наруши международното право, като „фантастичен“, предава Financial TImes. Джонсън е заявил, че противоречивите му елементи, които предизвикаха гняв от двете страни на Ламанша и Ирландско море, са абсолютно жизненоважни за защитата на целостта на Великобритания.

Той все пак твърди, че все още има „много добър шанс“ за т.нар. сделка по канадски стил с ЕС, „ако сега покажем решителност“.

Имаше напредък в преговорите през последните няколко месеца и те осъзнаха колко сериозни сме и какво искаме да постигнем. Но през последните няколко седмици имах загриженост относно различията в мненията, които стават ярки в тяхното и нашето тълкуване на Северноирландския протокол“, коментира Джонсън.

Срещата му с консерваторите е с цел да бъде подкрепено законодателството, което се стреми да замени ключови елементи от споразумението за оттегляне, което бе сключено с Брюксел миналата година. Мнението му обаче не бе подкрепено от бившите премиери Тереза Мей и Джон Мейджър, които разкритикуваха законодателството за „подкопаване на доверието във Великобритания и увреждане на репутацията на страната“.

В сряда правителството на Джонсън представи на парламента законопроект за регулиране на търговските отношения между съставните части на Обединеното кралство след края на преходния период. В документа се казва, че някои от неговите разпоредби „ще останат в сила въпреки несъответствието или несъвместимостта с международното или националното право“.

Това предполага възможността Лондон да наруши условията на Протокола за Северна Ирландия, който гарантира статута на страната за субект, който е част от митническото пространство на кралството, но наред с това временно запазва достъпа до единния пазар и митническата зона на ЕС. След като бъде приет, законът ще даде на Лондон правомощието да решава кои категории стоки, превозвани от Обединеното кралство до Северна Ирландия, ще бъдат обект на мита на ЕС поради риска от реекспорт в страните от Блока.

Намерението на британското ръководство да заобиколи разпоредбите на двустранните споразумения за Brexit чрез приемане на противоречивия законопроект предизвика остра реакция в Брюксел.

Ако органите на Обединеното кралство нарушат – или заплашат да нарушат – споразумението за оттегляне чрез законопроекта на Обединеното кралство в настоящата му форма или по друг начин, Европейският парламент при никакви обстоятелства няма да ратифицира споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство“, заявяват политически групи от Европарламента в изявление, видяно от Financial Times.

Главният преговарящ за Brexit от страна на Брюксел Мишел Барние намекна, че ЕС може да спре да внася храни от Великобритания. Освен това плановете на Лондон бяха критикувани от Вашингтон, властите на Шотландия и Уелс, както и от мнозина членове на управляващата в страната Консервативна партия.

Коментари: 0